Kanadas leiti ligi 4000 aasta vanune «kartulikasvandus»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgi-kõõlusleht
Jõgi-kõõlusleht Foto: Wikipedia.org

Kandas Briti Columbias leidsid arheoloogid iidse, umbes 3800 aasta vanuse «kartulikasvanduse», kus oli sadu mustaks tõmbunud mugulaid.

Taimekasvatuspaik avastati soiselt alalt, samas oli seal märke inseneritehnika ja vee juhtimise kohta, edastab seeker.com.

Briti Columbia Simon Fraseri ülikooli arheoloog Tanja Hoffmann leidis kunagise kasvatuspaiga Vancouverist itta jäävalt Fraseri jõe äärselt alat, kuhu hakatakse uut teed rajama. Tegemist on Katzie hõimu elupaigaga, kus on elatud tuhandeid aastaid.

Hoffmani sõnul aitas soo mugulaid, kuid ka taimi ja muud orgaanilist materjali, näiteks puidust tööriistu säilitada.

Hoffmani juhitud meeskond leidis 3767 Sagittaria sagittifolia (Jõgi-kõõlusleht) kas tervet või osalist taime ning mugulaid. Tegemist on kartulisarnaste, palju tärklist sisaldavate viljadega, mis krudisevad hamba all ka pärast keetmist.

Ajalooallikatest on teada, et selle taime mugulad mängisid Põhja-Ameerika põliselanike toidualaula tähtsat rolli. Seda panid tähele ka maadeuurijad Meriweather Lewis ja William Clark, kes suundusd 18. sajandi keskel USA loodeosa uurima. Kohalikud pakkusid neile Laia kõõluslehe mugulaid paigas, kus tänapäeval asub Portland.

Clark kirjutas oma päevikusse, et indiaanlaste kartul meenutab maitselt ja välimuselt  iiri kartulit.

Briti Columbiast leitud mugulate uurimine näitas, et osadel neist oli veel piisavalt palju tärklist sisaldavat sisu alles.

Arheoloogide teatel on leiu puhul tegemist «kartulikasvandusega», sest mugulad olid paigutatud ridadena ja täpsete vahedega. Lisaks oli sinna pandud kive nii, et saaki ei peaks väga sügavalt otsima.

Vesise ala juures asub kuivem ala, kus suure tõenäosusega «kartulikasvatajad» elasid. Sealt leiti ligikaudu 150 puidust tööriista ja muud elutegevusele viitavat. 

Süsinikmeetodil uurimine näitas, et sellel alal elati ja tegeleti taimekasvatusega juba 3800 aastat tagasi, kuid millalgi 3200 aastat tagasi jäeti paik maha.

Arheoloogide sõnul on leitud «kartulikasvandus» esimene kindel tõend, et  USA läänerannikul Vaikse ookeani ääres kasvatati söödavaid mugulaid juba väga ammu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles