41 minutit järvepõhjas olnud 13-aastane poiss jäi ellu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Austria Viini arstide sõnul on ime, et 41 minutit järve põhjas uppununa olnud teismeline poiss ellu jäi.

13-aastane Morteza oli sel suvel koos klassiga Burgenlandis, kus nad Neufelderi järve ujuma läksid, kuid teda enam pinnale ei tulnud, edastab The Local.

Poiss vajus järve põhja ja kiiresti kohale kutsutud sukeldujatel kulus 41 minutit tema leidmiseks.

Ta viid parameedikute helikopteriga Viini lastehaigla intensiivravi osakonda, kus arstidel õnnestus ta elule tagasi tuua. Nüüdseks on poiss paranenud.

«Mitte keegi meist ei uskunud, et 41 minutiks vee alla jäänud laps ellu jääb, kuid ta jäi. Langetasime ta kehatemperatuuri 33 kraadini ja tekitasime üheks nädalaks kooma, et ta saaks paraneda ilma suuremate kahjustusteta,» selgitas lastekirurg Alexander Rokitansky.

Arsti sõnul ärkas poiss koomast järkjärgult, olles nädalaid intensiivravis ja alles siis viidi tavalisse palatisse.

Veel hiljem viidi ta teise haiglasse neuroloogide käe alla toibuma.

Arstide sõnul oli poisi toibumine nende jaoks üllatav, sest kaua aega vee all olevatel inimestel tekib hapnikupuudusest ajukahjustus.

Rokitansky teatel on olemas mitu juhtumit, milles uppunuks peetud inimesed on jäänud ellu tänu kehatemperatuuri langetamisele ja organismi vitaalsete funktsioonide aeglustamisele.

«Morteza juhtumi puhul aitas poisil ellu jääda see, et Neufelderi järve vesi on jahe ja ta kehatemperatuur hakkas kiiresti langema ja elutegevus seiskuma,» selgitas arst.

Morteza ja ta vanemad saabusid Austriasse 14 kuud tagasi põgenikena ning nad asusid elama Viini. Poiss harjus kiiresti kohaliku eluga ja tal läheb koolis hästi, lemmikaineteks on matemaatika ja saksa keel. Lisaks mängib ta jalgpalli ja ta lemmikstaar on Cristiano Ronaldo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles