Video: Maa kumerus ei vasta ametlikele andmetele? (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Sel suvel tehti Eestis katse,  et kas Maa kumerus vastab ametlikele andmetele ja katse teinute sõnul said nad üllatuse osaliseks.

Teaduslikel andmetel on meie planeet Maa kera, mille raadius on 6371 kilomeetrit. Katse eelduseks oli, et valgus levib sirgjooneliselt.

Katse korraldanud sõitsid Tallinnast Tabasalu piirkonnas asuvasse Tilgu sadamasse. Sellest sadamast on selge ilmaga väga hästi näha Aegna saart ja Naissaart, kuid ka väikest Kräsuli saart, mis oli katses vaatlusobjektiks.

Esimeses katses pandi kaamera Tilgu sadamasse kahe meetri kõrgusele merepinnast ja vaadeldud Kräsuli saare maksimaalne kõrgus merepinnast on viis meetrit.  

Appi võeti Pythagorase teoreem, milles täisnurkses kolmnurgas kaatetite (a ja b) ruutude summa võrdub hüpotenuusi (c) ruuduga ning kahe muutujaga võrrandisüsteem.

Selle abil saadi, et silmapiiri kaugus on viis kilomeetrit ja vaadeldav objekt on 20 meetrit allpool silmapiiri, lisati et vaatleja on kahe meetri kõrgusel merepinnast. 

Katse korraldanute sõnul ei oleks tohtinud Kräsuli saart vaatluspunktist näha olla, kuna see oleks pidanud jääma Maa kumeruse taha, kuid ta oli näha.

Teises katses oli kaamera Tilgu sadamas ühe meetri kõrgusel merepinnast, kuid tulemus oli sama, Kräsuli saar oli ka siis näha. 

Katse teinud küsisid, et kas Maa kumerust on arvutatud vigaste võrrandite abil, kas Maa võib olla arvatust suurem, kas valgus ei levi sirgjooneliselt ja selle tõttu on võimalik näha Maa kumeruse taha, Maa on lame või on veel mingi võimalus, mida veel ei ole taibatud. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles