Video: kes on sapioseksuaal?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

The Independent kirjutab, et seksuaalset orientatsiooni kirjeldavate terminite arv on viimasel aasta kümnel kasvanud, üks neist uutest terminitest on sapioseksuaal.

Seksuaalterapeutide sõnul on sapioseksuaal isik, kelle arvates on inimese intelligentsus tema kõige tähtsam joon ja sellest tuleneb ka tema seksuaalsus.

Varasematel aegadel on seksuaalsus olnud kas hetero, homo, lesbi, biseksuaal või panseksuaal, kuid nüüd on sellesse ritta lisandunud kindlalt sapioseksuaal.

Selle termini võttis 2014. aastal kasutusele kohtingulehekülg OKCupid, kui lisas uusi seksuaalsusele viitavaid termineid. OkCupid kasutas siis lisaks põhiterminitele veel termineid aseksuaal, demiseksuaal, heteropaindlik, homopaindlik, panseksuaal, kõrvalekalletega, seksuaalsus küsitav ja sapioseksuaal.

Seksiterapeutide sõnul pärineb sapioseksuaal juba 2002. aastast, kui seda hakkas kasutama Livejournal blogija, kelle varjunimi oli Wolfieboy.

Oktoobris jõudis kasutajateni Sapio, intelligentne deitimisrakendus, mis on mõeldud eelkõige sapioseksuaalidele.

«Oled tüdinenud labastest kohtinguäppidest? Sapio on kohtingurakenduste evolutsioon, kus füüsiline ja intellektuaalne külgetõmme on võrdsed. Heades paarisuhetes on intellekt alati tähtis,» teatas selle arendanud firma Humanist Dating LLC.

Alates 2014. aastast on umbes 9000 OKCupid klienti end identifitseerinud kui sapioseksuaali. Sapioseksuaalsust kirjeldava Facebooki lehekülje reklaamnäoks on tuntud füüsik, väga kõrge IQ-ga Albert Einstein.

Kuid on ka neid, kelle arvates ei saa sapioseksuaalsust liigitada seksuaalse orientatsiooni alla, vaid see on lihtsalt liigne intellekti rõhutamine.

Kuid sapioseksuaalsuse pooldajate sõnul tahab igaüks endal tarka, haritud ja intelligentset partnerit, mitte aju ja mõtlemisvõimeta seksimasinat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles