Keda on Islamiriigi ridades enim? Trindadlasi ja tobagolasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trinidadi ja Tobago rand
Trinidadi ja Tobago rand Foto: Wikipedia.org

Kariibi meres asuva paradiisliku saareriigi Trinidadi ja Tobago võimuesindajate sõnul on  nende riigist liitunud äärmusrühmitusega Islamiriik rekordiline arv inimesi.

1,3 miljoni elanikuga Trinidadist ja Tobagost on läinud alates 2013. aastast džihadistideks oletatavalt üle 400 inimese, edastab Daily Mail.

Asjatundjate sõnul on selles riigis on moslemeid umbes 100 000, kuid teiste lääneriikidega võrreldes on seal radikaliseerumine ulatuslikum.

Trinidadi ja Tobago parlamendiliige Roodal Moonilal andmetel on sealt lahkunud üle 400 ekstremisti, kes on suundunud sõdima Iraaki ja Süüriasse, kuid vaatlusorganisatsioonide arvates jääb see arv pigem 90 ja 125 inimese vahele.

Islamiriik avaldas hiljuti oma internetihäälekandjas intervjuu võitlejaga, kes kasutab nime Abu Sa’d at-Trinidadi. Džihadist kutsus Trinidadi ja Tobago moslemeid korraldama oma riigis rünnakuid, et tappa väärususlised ja panna tänavatel veri voolama.

Lisaks mõistis ta hukka need kaasmaalased, kes lepivad Trinidadis ja Tobagos teistesse uskudesse kuuluvate inimeste tekitatavate alandustega.

Trinidadi ja Tobago moslemiorganisatsioonide teatel mõistavad nad sealt Lähis-Itta võitlema läinud hukka, sest need inimesed ei esinda tõelist islamit.

Trinidadil ja Tobagol on varasemast äärmusislamistidega kogemus, sest 1990. aastal võttis sõjaline rühmitus Jamaat al-Muslimeen pantvangi peaministri ja veel mitu ministrit. Pantvangidraama kestis kuus päeva ja nõudis 24 inimese elu.

114 džihadisti said vanglakaristuse, kuid nad vabastati hiljem riikliku amnestiaga.

Kariibi mere kaguosas asuv Trinidad ja Tobago koosneb 23 saarest, millest suurimad on riigile nime andnud saared.

Trinidad ja Tobago on oma ajaloo jooksul kuulunud mitmetele riikidele, kaasa arvatud Hispaaniale, Suurbritanniale, Prantsusmaale ja Hollandile, kuid ka Kuramaa hertsogiriigile. Alates 19. sajandi algusest kuulusid saared Ühendkuningriigile, olles kolooniad. Trinidad ja Tobago iseseisvus 1962. aastal, olles nüüd heal järjel tööstusriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles