Video: halvad uudised meteoorisõpradele, superkuu takistab geminiidide nägemist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geminiidide meteoorivool
Geminiidide meteoorivool Foto: Wally Pacholka/AP/Scanpix

Sel nädalal on näha täiskuud, mis on superkuu, kuna asub Maale lähimas punktis, kuid samas varjab kirgas kuuvalgus geminiidide meteoorivoolu nägemist.

Geminiidid on iga-aastased intensiivsed meteoorivoolud, mida saab jälgida umbes 6. – 19. detsembril, maksimumaeg on 13. – 14. detsembril, edastab seeker.com.

Geminiidid pärinevad asteroid Phaeton 3200 «sabast», olles kosmilise tolmu kübemed, mis Maa atmosfääri sisenedes süttivad ja langevate tähtedena näha on.

Astronoomide sõnul varjutab sel aastal superkuu erk valgus geminiide, kuid hea tahtmise ja sobiva vaatlusaparaadi korral on neid  siiski võimalik näha.

Kui 19. sajandil nähti tunnis langemas umbes 20 – 30 meteoori, siis 1990. aastatel oli neid juba 100 ümber ning nüüdseks langeb tunnis umbes 120 – 140 meteoori.

Superkuu puhul on täiskuu meie planeedile lähimas punktis, olles siis perigees. Sel juhul paistab täiskuu 14 protsendi võrra suuremana ja 30 protsendi võrra kirkamana.

Eelmine superkuu oli 14. novembril sel aastal, olles alates 1948. aastast suurim. Järgmine kord näeb suurt superkuud alles 2034. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles