Staarnäitleja Kirk Douglas saab täna 100-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hollywoodi staar Kirk Douglas, kelle näitlejakarjäär on kestnud üle 70 aasta ja kes on saanud kolm Oscari nominatsiooni, saab täna 100-aastaseks.

Douglast tuntakse näiteks 1960. aasta filmist «Spartacus» ja 1954. aasta filmist «20 000 ljööd vee all» ning ta sai meespeaosa Oscari nominatsiooni 1949. aastal rolli eest filmis «Champion», 1952. aastal «The Bad And The Beautiful» osatäitmise eest ning 1956. aastal « Lust For Life» rolli eest, kuid igal korral jäi Oscar saamata.

Kaader filmist «Spartacus», esiplaanil Kirk Douglas
Kaader filmist «Spartacus», esiplaanil Kirk Douglas Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Küll aga sai Douglas  sai 1996. aastal Ameerika filmiakadeemia tänu-Oscari pikaajalise ja eduka näitlejakarjääri eest.

Kirk Douglas läbi aegade
Kirk Douglas läbi aegade Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix

Kirk Douglas, kelle sünninimi on Issur Danielovitš, sündis 9. detsembril 1916 New Yorgi osariigis Amsterdamist juudi migrantide perre. Ta vanemad, Herschel ja Bryna migreerusid Tsaari-Venemaalt Mogiljovi piirkonnast, mis asub tänapäeval Valgevenes. Peres, kus oli pidev rahapuudus, kasvas veel kuus tütart.

Pärast USA mereväkke astumist 1941. aastal võttis tulevane staar endale nimeks Kirk Douglas ja ta oli Teise maailmasõja ajal allveelaeval kommunikatsiooniohvitser. Ta vabastati sõjaväest 1944. aastal raskete vigastuste tõttu.

Douglas asus õppima New Yorgi draamakooli, saades sinna stipendiumi. Ta koolikaaslasteks olid Diana Dill, kellest sai tema esimene naine, ja Lauren Bacall, kes käivitas ta filmikarjääri.

Douglasel ja Dillil on kaks poega, kellest Michael Douglas on samuti näitleja, teine poeg Joel Douglas on produtsent. Paar lahutas 1951. aastal.

Kirk Douglas abiellus 1954. aastal Anne Buydensiga, kellega tal samuti on kaks poega, produtsent Peter Douglas ja näitleja Eric Douglas, kes suri 2004. aastal.

Kirk Douglas tähistab sajandat sünnipäeva
Kirk Douglas tähistab sajandat sünnipäeva Foto: Myung Jung Kim/PA Wire/PA Images

Staaril oli suhteid kuulsate näitlejannadega nagu Rita Hayworth, Joan Crawford ja Marlene Dietrich.

Oma näitlejakarjääri alguses mängis Douglas teatris ja televisoonis ning esines raadiokuuldemängudes, kuid sõprus Lauren Bacalliga aitas ta filmimaailma.

Režissöör Hal Wallis valis Kirk Douglase oma 1946. aasta filmi «The Strange Love Of Martha Ivers» ja sellest sai alguse Douglase filmitee. 

Hiljem mängis Douglas mitmes vesternis, kaasa arvatud 1951. aasta menufilmis «Along the Great Divide» ja 1962. aastal linateoses «Lonely Are The Brave», kuid ka režissöör Stanley Kubricki algusaja filmis «Paths Of Glory», mis valmis 1957.

Hollywoodi ei soovinud 1950. aastatel neid režissööre ja näitlejaid, keda kahtlustati seotuses kommunistidega, kuid Douglas oli üks neid staare, kes aitas kommunistide jälitamise kampaania lõppemisele kaasa. Näiteks menufilmi «Spartacus» stsenarist  Dalton Trumbo kuulus mingil perioodil USA kommunistlikkusse parteisse.

Kirk Douglas sai 1957. aastal filmi «Lust for Life» meespeaosatäitja Kuldgloobuse auhinna ning 1968. aastal Cecil B DeMille auhinna pikaajalise eduka näitlejatöö eest.

1996. aastal tabas Douglast infarkt, mis mõjutas ta rääkimist, kuid teraapia abil hakkas ta uuesti rääkima ning 1999. aastal mängis ta koos Lauren Bacalliga filmis «Diamonds».

Lisaks  näitlemisele on Kirk Douglas kirjutanud ja avaldanud kümme romaani ja elulooraamatut. Ta peab ka populaarset blogi.

Douglas ja ta teine naine Buydens on olnud abielus 62 aastat ning neil on seitse lapselast. 

Kirk Douglas läbi aegade
Kirk Douglas läbi aegade Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles