Video: Rootsis lahvatas skandaal tumedanahalise Lucia ümber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tumedanahaline Lucia
Tumedanahaline Lucia Foto: Facebook

Rootsis lahvatas skandaal, kuna Åhléns kaubamaja kasutas oma Lucia kampaania reklaamis tumedanahalist poissi.

Kaubamaja pidi rassistliku rünnaku tõttu kampaania katkestama, kuid samas asuti sotsiaalmeedias tumedanahalise poisi kaitsele, edastab mtv.fi.

Mitmed tundmatud ja tuntud isikud, kaasa arvatud Rootsi kultuuriminister Alice Bah Kuhnke avaaldasid sotsiaalmeedias endast Luciana pildi, et avaldada rassistliku rünnaku alla sattunud poisile toetust.

Kuhnke teatas Instagramis, et kõik inimesed on austust väärt.

Lucia pilte riputatakse sotsiaalmeediasse hashtagi jagärlucia all, piltidega näidatakse, et igaüks võib olla Lucia, seda nahavärvist ja soost hoolimata.

Åhlénsi kaubamaja eemaldas tumedanahalise poisi reklaamfotod tema vanemate palvel.

Poisi pere sõnas meediale, et Rootsis peavad sisserändajad võtma kohalikud kombed omaks, kuid nende juhtum näitas, et kui seda tehakse, siis hakkavad rassistlikud rootslased neid ründama.

Rootsis on juba sajandeid populaarne tähistada jõulude eel Lucia päeva, selle juured ulatuvad tagasi paganluse aega, kuid selles on ka ristiusu elemente.

Valgesse riietunud Lucia näitab talvise pööripäeva eelselt, et varsti saabub valguse võit pimeduse üle. Alates 19. sajandist riietub Lucia valgesse ja kannab peas küünaldest pärga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles