Belgias koolitatakse radikaliseerumise ennetamiseks noortest kübervalvureid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Belgias üritatakse takistada ja ennetada interneti- ja sotsiaalmeediarünnakuid ning kiusamist noorte koolitamisega kübervalvuriteks.

Belgia valitsuse ja Euroopa Nõukogu pilootkampaaniasse valiti 31 noort vanuses 18 – 35 eluaastat, kes saavad vastava koolituse ja hakkavad tegelema internetis, sotsiaameedias ja jututubades rassismi, seksismi ja viha külvamise ennetamisega, edastab AFP.  

Belgia võimude teatel on tänapäeval noorte radikaliseerumise ja relva haaramise oht suur ning selle tõttu tuleb astuda samme selle ennetamiseks.

«Üha enam on neid noori, kes kas satuvad internetis rünnaku alla või nad ründavad ise. Sotsiaalmeedias on seksistlikud, rassistlikud ja teised sarnased rünnakud tavalised. Radikaliseerumine saab alguse vihast, pettumustest ja soovist haiget teha,» teatas Belgia võrdõiguslikkuse minister Isabelle Simons.

Simonsi teatel ei tehta väljavalitud noortest internetipolitseid, vaid kinnitada noorte rahvuslikku eneseteadvust ja uhkust.

Sel aastal on Belgias eriti olnud vihakõned ja radikaliseerumine teemana üleval nii meedias kui sotsiaalmeedias. Põhjuseks on see, et Islamiriigi käsilased korraldasid märtsis Brüsselis mitu rünnakut, kaasa arvatud lennujaamale. 

Möödunud aasta sügisel Pariisis aset leidnud rünnakute ettevalmistamine toimus Belgias ja selle täideviijatest osa olid Belgia kodakondsusega.

Brüsselis tegutseva võrdõiguslikkuse organisatsiooni Unia teatel on internetis just sel aastal viharünnakud ja tapmisähvardused sagenenud.

Kui 2010. aastal teatasid belglased sellele organisatsioonile 36 tõsisest rikkumisest sotsiaalmeedias, siis möödunud aastal oli neid teateid 126.

Unia sai möödunud aastal teateid sotsiaalmeedia 365 vihakõne ja ründamise kohta ehk aasta iga päeva kohta tuli üks selline.   

Belglaste arvates on viha avaldamine ja ründamised kasvanud ka migratsioonikriisi tõttu, sest sisserännanutesse ei suhtuta hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles