Staarid on marus: «Viimane tango Pariisis» noore näitlejanna pisarad olid ehtsad, sest teda ei hoiatatud vägistamisstseeni eest (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Schneider ja Marlon Brando 1972. aasta filmis «Last Tango In Paris»
Maria Schneider ja Marlon Brando 1972. aasta filmis «Last Tango In Paris» Foto: Vida Press

Filmiklassikasse kuuluva 1972. aasta linateose «Viimane tango Pariisis» režissöör Bernardo Bertolucci tunnistas avalikkuse ette jõudnud intervjuus, et noort näitlejannat Maria Schneiderit ei hoiatatud vägistamisstseeni eest.

73-aastane Bertolucci ütles 2013. aastal filmitud intervjuus, et idee Schneideri tegelaskuju vägistada tuli võttepäeva hommikul, vahendab Us Weekly. Schneider, kes oli filmimise ajal kõigest 19-aastane, kinnitas hilisemates intervjuudes, et mingit seksi võtteplatsil ei toimunud, kuid stseen mõjus talle sellegipoolest traumeerivalt.

«Stseeni idee, milles kasutatakse võid, tuli mul ja Marlon Brandol samal päeval hommikusöögi ajal. Laual oli baguette ja tükk võid ning me vaatasime üksteisele otsa ja teadsime ilma ütlemata, mida me teha tahame,» seletas režissöör intervjuus. 

Kõnealuses stseenis kasutab Brando tegelaskuju vägistamise ajal võid libestina.

«Ma olin Maria suhtes väga halb, sest ma ei öelnud talle, mis toimuma hakkab,» tunnistas Bertolucci, kuid lisas, et oma otsust ta ei kahetse. «Ma tahtsin saada tütarlapse, mitte näitlejanna reaktsiooni. Ma tahtsin, et ta reageeriks alandatult.»

Maria Schneider ja Marlon Brando 1972. aasta filmis «Last Tango In Paris» / Scanpix
Maria Schneider ja Marlon Brando 1972. aasta filmis «Last Tango In Paris» / Scanpix Foto: SCANPIX

Schneider, kes suri 2011. aastal 58-aastasena, tunnistas 2007. aastal antud intervjuus, et Bertolucci ja Brando survestasid teda stseeni filmima.

«Ma oleksin pidanud oma agendile helistama või advokaadi võttepaigale kutsuma, sest sa ei tohi sundida inimest tegema midagi, mida pole stsenaariumis kirjas. Tollal ma seda kahjuks ei teadnud,» ütles näitlejanna Daily Mailile. «Marlon ütles mulle: «Maria, ära muretse, see on kõigest film.» Kuid stseeni ajal - ehkki see, mida Marlon tegi, polnud ehtne - nutsin ehtsaid pisaraid. Tundsin end alandatuna ja kui päris ausalt öelda, siis tundsin end Marloni ja Bertolucci poolt mingil määral vägistatuna. Pärast stseeni ei lohutanud Marlon mind ega vabandanud. Õnneks ei pidanud ma stseeni kordama.»

Mitmed filmiinimesed reageerisid Bertolucci ülestunnistusele raevukalt, nende seas Jessica Chastain, Chris Evans ja Ava DuVernay.

«Kõigile inimestele, kes seda filmi armastavad - te vaatate, kuidas 48-aastane mees vägistab 19-aastast tüdrukut. Režissöör plaanis tema rünnakut ette. See ajab südame pahaks,» säutsus Chastain.

«Vau. Ma ei suuda seda filmi, Bertoluccit ega Brandot enam kunagi endise pilguga vaadata. See on rohkem kui rõve. Olen maruvihane,» kommenteeris Evans.

«See on andestamatu. Režissöörina ei suuda ma seda mõista; naisena tunnen õudu, vastikust ja raevu,» kirjutas DuVernay.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles