Hiidsisalik, kelle reied olid nagu neljarattavedu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Brontomerus mcintoshi´st
Kunstniku nägemus Brontomerus mcintoshi´st Foto: svpow.files.wordpress.com

Suurbritannia University College Londoni teadlased avastasid USAst Utahi osariigist Grandi maakonnast Hotel Mesa kaevandusest uues hiidsisalikuliigi.

Selle liigi esindajatel olid ebatavaliselt suured reied ja lihased, kirjutab BBC.

Uurijate sõnul olid loomast järgi vaid väike osa luid, kuid neid oli piisavalt, et pilt kokku panna.

Uus hiidsisalik sai teaduslikuks nimeks Brontomerus mcintoshi. Kreekakeelne «bronto» tähendab «kõu» ja «merós» tähendab «reis».

«Sel loomal olid väga võimsad reied ja reielihased. Need tegid temast väga hea jooksja. Ka võis ta jalalöök väga tugev olla,» selgitas paleontoloog Mike Taylor.

Ta lisas, et kui seda looma rünnati, siis kaitses ta end võimsate jalgade abil, andes lööke.

Teadlased avastasid Brontomerus mcintoshi kahe esindaja jäänused. Esimene oli täiskasvanu ja teine noorloom, arvatakse, et need olid ema ja poeg. Täiskasvanud loom kaalus umbes kuus tonni, mis on umbes sama palju kui tänapäeva elevandid kaaluvad, ning oli 14 meetrit pikk.

Noor hiidsisalik kaalus umbes 200 kilogrammi ja oli nii poni suurune – 4,5 meetrit pikk.

Leitud jäänused on umbes 110 miljonit aastat vanad.

Hotel Mesa kaevandus on pikka aega olnud fossiiliküttide ja teadlaste üks lemmikpaiku, kuna seal leidub suures koguses eelajaloolist materjali.

Nüüd avastatu erineb aga varem sealt leitust. Teadlaste sõnul tegid nad looma kohta järelduse tema hiiglaslike puusaluude põhjal.

«Brontomerus mcintoshi» oli nii-öelda atleetlikum kui ta sauropoodidest liigikaaslased. Sauropoodid eelistasid kuivemaid alasid, oletada võib, et need loomad elasid mägisel maastikul. Seal oli neil vaja võimsaid jalgu. Nende jalad ja reied olid nagu omalaadne neljarattavedu,» selgitasid teadlased.

Sauropoodid olid väga levinud juuraajastul, kuid hakkasid kaduma kriidiajastu alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles