Põgenike vastuvõtmisest keeldunud Šveitsi kogukond muutis meelt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud
Põgenikud Foto: Marcos Andronicou/SIPA/Marcos Andronicou/SIPA/Scanpix

Šveitsis asuv jõukas Oberwil-Lieli kommuun teatas selle aasta alguses, et pigem maksab kopsaka trahvi, kui võtab sinna põgenikke, kuid nüüd on kohalikud meelt muutnud.

Aargau kantonis asuva asula juhtide teatel on nad valmis põgenikke majutama ning järgmise aasta jaanuaris saabub sinna viis asüülitaotlejat Süüriast, kes kõik on kristlased, edastab The Local.

Asula juhid uurisid kohaliku 2200 elaniku käest, kas neil on viieliikmelisele süürlaste perele majutuspaika pakkuda, kuid keegi ei ole veel seda pakkunud.

Oberwil-Lieli on Šveitsi üks jõukamaid paiku, mille elanikest enamik on miljonärid ning selle aasta mais olid nad nõus maksma Šveitsi riigile 290 000 Šveitsi franki trahvi, kuna nad ei soovinud vastu võtta kümmet asüülitaotlejat.

Oberwil-Lieli juht Andreas Glarner teatas, et šveitslastel on õigus keelduda riigi poolt pealesunnitud põgenikest ja nemad tegidki seda.

«Šveits peaks oma piirile panema okstraataia, et võõrad sisse ei pääseks,» oli paremäärmuslike vaadetega Glarneri seisukoht.

Oberwil-Lieli asula on nüüd nõus vastu võtma viis põgenikku, kuid riigi kvoot nende jaoks oli kümme, seega võidakse neile veel viis «kaela määrida».

Šveitsi rikkurid andsid humanitaarorganisatsioonidele ka 50 000 Šveitsi franki, et aidata Türgis ja Kreekas põgenikke ning nende arvates on nad oma kohustuse põgenike ees täitnud.

Šveitsi valitsus teatas möödunud aastal, et nad on kolme aasta jooksul vastavalt kvoodile nõus võtma vastu 3000 Süüria sõja eest põgenenut.

Selle aasta oktoobris esitati Šveitsis 2096 asüülitaotlust, mis on 2,1 protsenti vähem kui septembris, kuid 56 protsenti vähem kui üks aasta tagasi novembris.

Enamik Šveitsis asüülitaotluse esitajatest on Eritreast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles