Tanel Talve elas hiljuti üle insuldi: tunnetasin, et kuidagi imelik on - autoroolis ei saa nuppudele pihta (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Talve
Tanel Talve Foto: ETV

Riigikogu liige Tanel Talve paljastas «Ringvaates», et ta elas paari nädala eest üle insuldi.

«Õnneks oli see kõigest väikene hoiatus, et peaks oma eluviisi ja kogu seda kupatust vähe jõulisemalt muutma hakkama. Aga insult ehk ajuinfarkt jääb ikka selleks, mis ta on,» nentis Talve, kes sai tänavu augustis 40-aastaseks. «Mina mõtlesin samuti, et see on vanainimeste värk. Sellepärast ma olin ka nõus täna saatesse tulema, et inimestele südamele panna, et see ei ole ainult 90-aastaste probleem, vaid võib tabada ka nooremaid inimesi.»

Talve sõnul on kõnealuse terviserikke suurim probleem see, et selle tulekust on raske aru saada.

«Mul on kõrge vererõhk alati olnud, juba lapsest saati. Ja ega eesti mees ju arsti juurde lähe ja kui läheb, siis paneb ikka tööle takka, et las see kõrge vererõhk olla. Et mul on elu aeg olnud kõrge vererõhk ja mis ta ikka teeb... Tegelikult on see jama. See asi tuleks varem kontrolli alla saada,» rõhutas ta.

Talve kirjeldas, et insuldi tunnused hakkasid tal avalduma nädala jooksul tasapisi.

«Tundsin, et käsi sureb ära või muutub veidi kohmakaks. Mõtlesin, et mis seal ikka, varemgi on kätt ära magatud. Tervelt nädal aega tunnetasin, et kuidagi imelik on - autoroolis nuppudele ei saa pihta ja kummaline värk. Ühel hommikul oli nii, et üldse ei tundnud vasakut kätt. Siis ma helistasin kiirabisse ja ütlesin, et nüüd on mingi jama,» seletas Talve.

Talve sõnul tulebki sellise asja puhul kindlasti just kiirabisse helistada, sest siis toimetatakse sind kohe õigesse kohta - ise kohale minnes võtavad protseduurid aega. 

Haiglas uuriti Talve väga põhjalikult läbi. «See ei ole naljaasi. Mind ei lubatud 24 tundi omal jalal WC-ssegi. Kõik varasemad sõprade ja arstide soovitused, et hoia tervist ja võta hoogu maha... Kui sa seal 24 tundi oled ja näed, mis seisukorras on teised inimesed ja mida selline asi võib kaasa tuua - vot see paneb kõige rohkem elu üle järele mõtlema. See oli profülaktika mõttes silmiavav kogemus.»

Talve sõnul käisid tal peast läbi kõiksugu võimalused, kuidas asi võib lõppeda, kuid meeleolu ta päris käest ära ei lasknud. 

«Ma ei kaotanud meelemärkust ja mul ei olnud see asi nii hull, aga vaadates ümberringi teisi inimesi - see oli mõtlemapanev.»

Talve sai insuldi vaid paari nädala eest, kuid teleekraanilt ei paistnud, et tal midagi viga oleks.

«Käsi on veel tuim ja öeldi, et see aju osa, mis paugu sai, sellega on nägemist. See ei taastu enam kunagi. Õnneks on inimese aju selline huvitav toode, et aju teised osad võtavad need funktsioonid varem või hiljem või suuremal või vähemal määral üle. See taastumine praegu toimub, aga alguses anti mulle lauamäng, millele oli suurelt peale kirjutatud, et see on mõeldud lastele vanuses kolm kuni viis. Seal oli vaja mingeid nuppe resti sisse panna. Siis ma neid panin seal, mis seal ikka muud teha oli, ja alguses ei tulnud midagi välja.»

Talve kirjeldas, kuidas talle tehti selliseid teste, mida tehakse Ameerikas purjus juhtidele. «Et kõnni ja kas saad näpu vastu nina panna. Alguses panin mööda, aga nüüd töötab hästi jälle.»

Talve lisas, et ta peab oma insuldi põhjuseks kõrget vererõhku ja tööpinget.

«Vererõhu oleks pidanud varem alla saama, aga eks see tulenes ka tohutust stressist, mis on viimase paari aasta jooksul olnud seoses töö- ja keskkonnavahetustega. Ma tean, et enamik inimesi arvab, et riigikogulane ei tee mingit tööd - istub seal ja käib palgapäeval raha välja võtmas. Tegelikult on see ikka päris kurnav ja stressirohke töö. Kui sa südamega tööd teed, siis sa pingutadki ja paned ennast rohkem proovile. Loomulikult võib ka niisama olla, aga mina ei saa nii,» seletas Talve.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles