Egiptus loodab, et üle 7000 aasta vanune linn ja nekropol toob turiste

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detail Vana-Egiptuse ehitiselt
Detail Vana-Egiptuse ehitiselt Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline arheoloogide meeskond leidis Egiptuse Sohagi provintsist rohkem kui 7000 aasta vanuse linna ja nekropoli, mis pärinevad esimese dünastia ajast.

Egiptuse võimud loodavad uute huvitavate arheoloogiliste leidude abil elavdada turismi, mis alates 2011. aasta araabia kevade sündmustest ja president Hosni Mubaraki võimult kõrvaldamisest on olnud languses, edastab The Guardian.

Arheoloogide sõnul elasid selles tuhandete aastate taguses linnas tõenäoliselt kõrged ametnikud ja ehitajad, kuna sellele viitavad hoonejäänused ja matmispaigad.

Nüüdne leid näitab uues valguses ka Egiptuse ühte vanemat linna Abydost, mis oli dünastiate-eelsel lõpuperioodil ja esimese nelja dünastia ajal pealinn.

Reljeef Abydosest
Reljeef Abydosest Foto: World History Archive / TopFoto/Scanpix

Leitud linn ja nekropol asuvad Uue kuningriigi ajastul ehitatud vaarao Seti I-le (valitses umbes 1291–1278 eKr) pühendatud templi lähedal.

Arheoloogid on seal seni uurinud kunagisi eluasemeid, leidnud keraamikat ja rauast tööriistu ning 15 suurt matmispaika.

Vana-Egiptuse matmispaiga reljeef / Scanpix
Vana-Egiptuse matmispaiga reljeef / Scanpix Foto: SCANPIX

«Nüüd leitud matmispaigad on suuremad ja võimsamad kui Abydosest leitud kuninglikud hauad, mis on samuti pärit esimese dünastia ajast. Haua suurus viitab, kui tähtis isik sinna maetud on. Vana-Egiptuses ei maetud tseremoniaalselt ainult vaaraoisid, vaid ka teisi kõrgklassi kuulunud isikuid,» seisab Egiptuse antiigiameti teates.

Vana-Egiptuse hauareljeef / Scanpix
Vana-Egiptuse hauareljeef / Scanpix Foto: SCANPIX

Egiptuse seni kõige kuulsamaks leiuks peetakse 1922. aastal inglasest arheoloogi Howard Carteri leitud vaarao Tutanhamoni  (valitses umbes 1336–1327 eKr) matmispaika.

Vaarao Tutanhamoni surimask
Vaarao Tutanhamoni surimask Foto: Archive/ARPL / HIP / TopFoto/Scanpix

Egiptuse turismile andis tagasilöögi ka 2015. aastal aset leidnud pommiplahvatus Vene lennufirma Kogalõmavia Airbus A321 lennukis, mis viis turiste Punase mere kuurordist Sharm El Sheikist  Venemaale Peterburi. Hukkusid kõik pardal olnud 224 inimest.

2010. aastal külastas Egiptust 14,7 miljonit turisti, kuid 2011. aastal oli turistide arv langenud 9,8 miljonini.

2016. aasta esimesel poolaastal puhkas Egiptuses ainult 1,2 miljonit turisti, 2015. aastal oli turistide arv natuke suurem, 2,2 miljonit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles