Kuninglik määrus keelas Donald Trumpi vanaisal Saksamaale tagasi minna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Friedrich Trump ja Elizabeth Christ
Friedrich Trump ja Elizabeth Christ Foto: Wikipedia.org

The Guardiani, Iltalehti ja Bildi teatel ei pääsenud USA presidendiks saava Donald Trumpi vanaisa 20. sajandi alguses om sünnimaale Saksamaale tagasi ja oli sunnitud USAsse elama jääma.

Saksa ajaloolane Roland Paul leidis Friedrich Trumpi kohta käiva dokumendi  Rheinland-Pfalzi arhiivist  ja selle kohaselt ei tohtinud 1880. aastatel USAsse migreerunud ja siis Saksamaale tagasi tulnud mees enam Saksamaal elada ja tal tuli sealt 1905. aastal lõplikult lahkuda.

«Donald Trumpi vanaisa Friedrich Trump sündis Saksamaal Kallstadtis 1869. aastal ja migreerus USAsse 1885. Ta ei teatanud lahkumisest Saksa võimudele ega läbinud sõjaväeteenistust, mille tõttu ei saanud ta USAst tagasi tulnuna sünnimaale enam elama jääda,» selgitas ajaloolane.

USA kodakondsusega Friedrich Trump pidi Baieri võimukandaj, prints-regent Luitpoldi, otsusega lahkuma Saksamaalt kaheksa nädala jooksul pärast dokumendi väljastamist, kuna ta ei käinud sõjaväeteenistuses. Kui Trump ei oleks kuninglikule käsule allunud, oleks ta riigist välja saadetud. Samuti ei tohtinud ta enam kunagi Saksamaale tagasi pöörduda.

Ajaloolase Pauli sõnul muutis Baieri kuninglik dokument ajalugu, sest kui Trumpi vanaisa ei oleks läinud 16-aastasena USAsse seiklema ja Saksamaa ei oleks teinud talle takistusi, oleks ajalugu kindlasti teistsugune.

Friedrich Trumpi ei huvitanud Alaskal Klondike’is kulla otsimine, vaid äritegevus ja selle tõttu nägi ta oma šansi kullakaevajatele teenuste nagu kõrts, hotell ja bordell pakkumises.

«See Alaska hotell on vallalistele meestele, kuid ma ei soovita seal ööbida korralikel naistel, sest see võib neile ohtlik olla. Seda selle tõttu, et neid võidakse segamini ajada oma sugupoole halvemate esindajatega, kes seal meestele oma kehavõlusid pakuvad,» kirjutas Friedrich Trumpi hotelli külastanud Yukon Suni reporter.

Alaskal sai alguse Trumpi suguvõsa kinnisvaraimpeerium. Friedrich Trumpile maksti teenuste, söögi ja joogi eest ka kullas, mille ta saatis New Yorki oma õdedele-vendadele, kes samuti Saksamaalt USAsse emigreerusid. Nad hakkasid seal kinnisvaraäriga tegelema ja maju ostma.

USAs edukaks osutunud Friedrich Trump läks esimesel korral Saksamaale tagasi 1901. aastal, ta abiellus seal Elizabeth Christiga, kuid nad ei saanud sina elama jääda ja läksid koos USAsse.

Väidetavalt tundis vanaisa-Trumpi naine Elizabeth koduigatsust ja nad otsustasid Baierisse ikkagi tagasi minna, kuid see ostus võimatuks.

Friedrich Trump kirjutas 1905. aastal Baieri prints-regent Luitpoldile kirja, milles palus tühistada tema kohta välja antud tagasiminemist keelav dokument, kuid valitseja ei teinud seda.

Friedrich Trump suri 1918. aastal New Yorgis gripi tagajärjel, olles ainult 49-aastane.

Pärast tema surma hakkasid kinnisvaraäriga tegelema ta lesk Elizabeth ja nende vanem poeg Fred, kes oli Donald Trumpi isa.  Peres oli veel teine poeg Johannes ja tütar Elizabeth. 

Baieri kuningriik (saksa Königreich Bayern) eksisteeris aastatel 1806–1918. Seal valitsesid Wittelsbachide dünastiast pärit kuningad ja regendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles