Mehed räägivad rohkem kui naised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed räägivad rohkem kui naised
Mehed räägivad rohkem kui naised Foto: SCANPIX

Kuigi levinud arvamuse kohaselt peetakse naisi latataradeks, näitas hiljutine uuring, et mehed räägivad rohkem kui naised.

Manchesteri ülikooli uurijad lisasid, et naised võivad küll vähem rääkida, kuid nad kasutavad oma mõtete edastamiseks ilmekamat ja laiaulatuslikumat sõnavara, kirjutab Daily Mail.

Psühholoog Geoffrey Beattie töötas läbi 56 uuringut meeste ja naiste suhtlemisest.

Ta sai tulemuseks, et mehed räägivad rohkem.

Beattie tegi ka oma katse, salvestades 50 vabatahtliku kahekõne erinevatel teemadel. Siis andis ta katsealustele teksti, milles oli osa sõnu välja jäetud ja inimestel tuli lüngad täita.

Uurija sõnul oli naiste puhul raskem ennustada, millised sõnad nad lünkadesse panevad.

Ta tõi näite, et mehed kasutavad komplimentide tegemisel väga lihtsaid sõnu nagu «kena» ja «hea». Tüüpiline meeste kompliment on: «Sa näed täna kena välja».

Naised kasutaksid aga sellist komplimenti: «Mull meeldib su uus jakk väga, kust sa selle ostsid?»

Uurija lisas, et meeste puhul sai ette ennustada 81 protsendi ulatuses nende sõnakasutust, naiste puhul aga vaid 71 protsendi ulatuses.

Ainult siis olid mehed ja naised verbaalselt võrdsed, kui räägiti just aset leidnud igapäevaelu sündmustest.

«Tundub, et vahel räägivad mehed lihtsalt rääkimise enda pärast, seda eriti avalikes kohtades ja üritustel, kasutades meeste seas aktsepteeritud sõnu. Samas ei pruugi sellises pidevas rääkimises just palju uut informatsiooni olla. Naiste pidev laterdamine on kultuurimüüt,» selgitas Beattie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles