President Ilves: Nii toredad, kui me ka ei ole, aga 1,3 miljonit ei avalda muljet

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik ja Ieva Ilves.
Toomas Hendrik ja Ieva Ilves. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tänases «Radaris» meenutab president Ilves endist Poola presidenti Lech Kaczynskit, kelle surnukeha selle kuu jooksul uuesti hauast välja kaevatakse. Nimelt on Poolas taas avatud uurimine, et selgitada välja, mis Smolenski lennukatastroofis tegelikult juhtus.

«Radar» käis erakordset juhtumit uurimas Varssavis, kus uus uurimisgrupp selgitab, miks neil on vaja kuus ja pool aastat hiljem Smolenski katastroofis hukkunute surnukehad taas hauast välja tuua.

Seni on avatud üheksa kirstu ning see, mille uurijad sealt avastasid, lööb pehmelt öeldes pahviks.

«Surnukehad olid sassi läinud,» räägib Radaris uue uurimise juht Waclaw Berczynski.

«Kõik need aastad olid pered käinud surnuaial ja uskunud, et asetavad oma pereliikme hauale lilli. Kuid nüüd tuli välja, et valed isikud olid pandud valedesse kirstudesse,» kirjeldab teine uue uurimisgrupi juhtfiguur Kazimierz Nowaczyk.

Ta toob päevavalgele ka fakti, et enne kui president Lech Kaczynski Krakowisse Waweli katedraali maeti, avastati tema kirstust kolmas jalg.

Poolat raputanud katastroofist räägivad saates mitmed poliitikud ja analüütikud, kaasa arvatud Rootsi endine peaminister Carl Bildt ja president Toomas Hendrik Ilves. President Ilvese jaoks on Poola alati olnud väga tähtis Eesti liitlane ja kadunud president Kaczynski oli tema hea sõber. Ta meenutab, kuidas nad koos president Kaczynskiga Tbilisi tahtsid lennata aastal 2008, kusjuures lend toimus sama lennukiga, millega Poola president kaks aastat hiljem õnnetusse sattus.

President Ilves selgitab ka, miks on Poola Eesti jaoks tähtis: «Nii toredad, kui me ka ei ole, aga 1,3 miljonit ei avalda sellist muljet nagu Poola.»

Uskumatust segadusest, mis Smolenski lennukatastroofi uurimise ümber toimunud on, saate lähemalt aimu tänasest «Radarist» kell 20.00 Kanal 2-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles