Sukelduja leidis Kanada vetes USA kadunud tuumapommi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fat Man tuumapomm
Fat Man tuumapomm Foto: Wikipedia.org

Mees läks Kanada lääneranniku vetes sukelduma ja meripurasid otsima, kuid leidis kummalise objekti, mida esmalt pidas ufoks.

Sean Smyrichinsky teatas leiust Kanada võimudele, piirkonda saadeti uurima militaareksperdid, kelle arvates võib see objekt olla USA tuumapomm, mis aastakümneid tagasi kadus, edastab The Guardian.

Kui see osutub tuumapommiks, siis lahendas Smyrichinsky ootamatult ühe külma sõja ajast pärit müsteeriumi: mis sai 1950. aastal allakukkunud USA sõjalennukilt pärit tuumapommist.

Kanadalase teatel on ta ka varem käinud Briti Columbias Pitti saare lähedal sukeldumas, kuid siis ei ole ta midagi sellist leidnud.

«Olin juba sukeldumist lõpetamas, kui märkasin merepõhjas kummalise kujuga suurt objekti, millist ma varem ei olnud näinud. Jätsin selle kuju meelde ja joonistasin hiljem üles, öeldes sõpradele, et leidsin merepõhjast ufo,» lausus mees.

Smyrichinsky kirjelduse kohaselt on selle objekti neljakandiline osa suurem kui kõige laiem kaheinimesevoodi, teine osa on ümar. Mees rääkis leiust kohalikele kaluritele, kelle arvates võib see olla tuumapomm.

Kanada meedia arvates võib tegemist olla 4900-kilogrammise Mark IV Fat Man tuumapommiga, mis on umbes sama võimas kui Teise maailmasõja lõpul USA poolt Jaapani linnadele Hisroshimale ja Nagasakile heidetud pommid.

USA valmistas 1940. aastatel selliseid pomme umbes 500.

1950. aasta veebruaris startis USA õhujõudude pommituslennuk Convair B-36B Alaskalt Eilisoni baasist, et lennata oma kodubaasi, mis asus Texases Carswellis.

Lennuk tegi selle lennuga katse, kas suudab lennata väga raske tuumapommiga. Kanada rannikul lennates lennuki mootorid süttisid ja siis seiskusid, mille tõttu meeskonnal ei jäänud muud üle kui langevarjude abil pääseda. Meeskonna 16 liikmest kaotas viis liiget elu, kuna nad sattusid laskudes jääkülma merevette, mille tõttu neil tekkis kiiresti hüpotermia.  USA sõjajõud kinnitasid pärast intsidenti, et lennuki pardal olnud tuumapomm oli ohutu, kuid meeskond nii ei arvanud.  

Nad olid mures, et TNT koos plii ja uraaniga on suur oht ja selle tõttu lasid nad pommi hätta sattunud lennukilt merre, mitte maapinnale, kus see oleks võinud plahvatada.

USA võimud otsisid pärast intsidenti alla kukutatud pommi, kuid ei leidnud seda. Õnnetusse sattunud lennuk leiti kolm aastat pärast selle kadumist , uurimine näitas, et see oli vastu mäekülge lennanud.

Kanada sõjaväe esindaja, major Steve Neta teatel võib nüüd leitud objekt olla 1950. aastal kadunud tuumapomm.

«Uurime seda edasi, et olla kindlad, millega tegemist on,» teatas sõjaväelane.

Kanada meedia teatel peaksid ameeriklased olema  õnnelikud, et nende oletatav tuumapomm on naaberriigi vetes, mitte ei langenud külma sõja ajal vaenlaste kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles