Vaata ja imetle! Internetti on lekkinud foto võrgutavast korvpallurist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Paasoja piidleb noore näitlejanna Maili Metssalu särgiservas olevaid tikandeid
Martin Paasoja piidleb noore näitlejanna Maili Metssalu särgiservas olevaid tikandeid Foto: Siim Solman

Elu24 toimetuseni on jõudnud eksklusiivne foto Eesti korvpallikoondise mängijast Martin Paasojast, kelle koduklubiks on Avis Rapla korvpallimeeskond. Fotol on näha, kuidas Paasoja piidleb noore näitlejanna Maili Metssalu särgiservas olevaid tikandeid, mida too julget ka noormehele eksponeerib. Intrigeeriv hetk on tabatud kõrtsis, kuhu noored olid suundunud keelekastet võtma. Paasoja keeldub kommentaaridest. 

See erakordne foto pärineb Raplamaa 2017. aasta korvpalli ja pärimuskultuuri kalendrist, mis valmis Avis Rapla korvpallimeeskonna, Rahvakultuuri Keskuse ja ajaleht Raplamaa Sõnumid  koostöös. Kalendrist leiab kokku 14 fotot, mille peategelasteks on Avis Rapla korvpallurid, kes on sattunud pärimusmaailma ja sellest täie tõsidusega osa võtavad. Fotod on lavastatud Raplamaalt üles kirjutatud vanasõnade, regilaulukatkendite ja rahvakalendri tavade järgi. Nõnda võib korvpallureid näha rabas, sepikojas, kõrtsis, köögis, puutööl jne. Fotod on täiendatud humoorikate tekstidega, mis pildil toimuvat selgitavad. Kalendri fotograaf Siim Solman.

Selle veebruarikuud illustreeriva foto juurde käib tekst: Martin on Hiiumaa mees, sestap valdab ta korvivõrgu kõrval ka teisi võrgutamise kunste, näiteks võrkudega kalapüüki. Ent on võrgutamine ka Raplas au sees, eriti naiste seas, kes on juba 18. sajandi lõpust oma rahvarõiva käistele võrke tikkinud. Nimelt on Rapla kihelkonna rahvarõivas eriline oma valgetikandi poolest, mis tõuseb esile oma mitmekesiste võrgupindade ja linase niidiga, mis ka töötlemisel oma sära ei kaota. Käiste mustrid on erinevad, levinuimaks väädid ja lillemotiivid, mida kaunistavad ohtrad vasklitrid. Viib nende sära Martini mõtted medalitele, ent tuletagem talle meelde Rapla vanasõna «Hunti toidavad ta jalad». Valgetikandi tikkimine Rapla rahvarõiva käistele on kantud ka Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse.

Kalendrit esitletakse 10. novembril Rapla Kesraamatukogus ja 12. novembril Sadolini spordihoones kui Alexela meistriliiga raames lähevad vastamisi Avis Rapla ja TLÜ/Kalev. Kalendrit on võimalik  tellida kirjutades aadressile annika@raplakk.ee. Müüki tuleb kalender alates 14. novembrist.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles