Video: Kiilu tähtkujus asuvad «hävinemise sambad»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiilu tähtkujus asuvad «hävinemise sambad»
Kiilu tähtkujus asuvad «hävinemise sambad» Foto: SCANPIX

Paljud on näinud Kotka tähtkujus asuvaid kuulsaid «loomise sambaid», millest  Hubble´i kosmoseteleskoop tegi 1995. aastal suurepärased fotod, kuid nüüd leidsid astronoomid Kiilu tähtkujus, mis on Maast 7500 valgusaasta kaugusel, sambakujulised gaasi- ja tolmupilved, millele andsid hüüdnimeks Hävinemise sambad.

Miks siis need «sambad» on hävinevad? Teaduslehekülgede teatel on seal hävitajateks tähed, mille ioonkiirguse tõttu kaotavad gaasi- ja tolmupilved massi. Astronoomid uurisid Maast tuhandete valgusaastate kaugusel asuvat ala, mida tuntakse kui tähtede tekkepaika, Tšiilis Euroopa Lõunaobservatooriumi teleskoopidega.

Ilmnes, et need «sambad», mis on massiivsed gaasi- ja tolmupilved, asuvad tähtede tekkeala keskel. Kokku saadi pildid umbes kümnest sellisest «sambast», millel on tekkivate tähtedega otsene seos.

 «On irooniline, et tähe tekkeprotsessis hävitab täht oma «vanema», milleks on massiivne gaasi- ja tolmupilv. Masiivsetest tähtedest kiirgab tugevat ioonkiirgust, mis on nii võimas, et suudab hävitada aatomite ümber liikuvad elektronid. Samas asuvad mõlemad objektid Maast küllalt  kaugel, et nende vastasmõju kohta täpseid andmeid saada,» edastas Euroopa Kosmoseagentuur (ESA).

«Nüüd saadud fotod ei ole nii teravad kui Hubble´i tehtud aastatetagused pildid «loomise sammastest», kuid ikkagi on need nähtava valguse lainepikkusel tehtud pildid erakordsed,» teatas astronoom Anna Faye McLeod.

Teadlaste sõnul on kosmilistes avarustes olemas nii loomine kui hävitamine, milles mõlema puhul mängivad rolli tähed. Kui tähed aitasid «loomise sammaste» tekkele kaasa, siis «hävinemise sammaste» puhul on tähed hävitajaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles