Galerii: Leonhard Lapin liputas jälle!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval toimus Tallinn Art Space galeriis Leonhard Lapini teose «ENSV - Eesti naine sotsiaalses võtmes» pidulik esitlus.

Foto: Toni Läänsalu

ENSV näituse kuraator Rene Noni rääkis, et idee sellist projekti teha tekkis kunstnikuga vesteldes, mõtiskledes ühiskondlikust olukorrast ja Leonhard Lapini varasematest performance’itest, ülesastumistest.

Ajaloost on hästi teada faktid, et Leonhard Lapin, kes kooris end 1982. aastal alasti ja näitas oma häbematut keha Eesti rahvale, solvates kommunistlikku parteid, mõnitades ENSV valitsust ning vihastades KGBd, oli juba enne seda suur liputaja. Oma Kadrioru keldriateljee orgial 29. detsembril 1975 lehvitas ta joobnud seltskonnale ENSV lippu. Asi võttis aga veel hullema pöörde, kui ta 1978. aastal esitas vabariiklikule noortenäitusele maalina vaid ühe laine ENSV lipust. Kodanliku natsionalistina müüs Lapin selle teose muidugi USAsse Norton Dodge'i kokku. 

Foto: Toni Läänsalu

1998. aastal lehvitas ta hulka punalippe Paide kesklinnas toimunud tegevuskunstifestivalil, ehmatades varahommikul Eesti Vabariigi ausaid kodanikke sellega, et nõukogude võim on tulnud tagasi! 

Lapini enesekesksus on piirideta: 2000. aastal esines ta mitmes Euroopa linnas näitusel World Wild Flags («Maailma metsikud lipud») juba iseenda pornograafilise lipuga, mida võite nüüd näha igal suvel Karepal Sagritsa majamuuseumi lipumastis. 

Nüüd, 2016. aastal kujutab Lapin selle olematu riigi (ENSV) originaallippudel sinistes lainetes ujuvat alasti naist, kes hoiab käes vasarat – midagi pole muutunud: naiste vastu suunatud vägivald, sotsiaalne ebavõrdsus, palgalõhe... Naine peab alati valvel olema. Lapin suunab alati oma tähelepanu ühiskonna valupunktidele. 

Vaata pildigaleriid toimunust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles