Milliseid ameteid eelistavad «sünge kolmiku» esindajad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kanada teadlased uurisid, milliseid ameteid eelistavad niinimetatud sünge kolmiku esindajad, kellel on selgelt näha nartsissistlikud, psühhopaatilised ja makiavellistlikud iskuomadused.

Kõiki neid ühendab omadus edukalt enda huvides manipuleerida ja teisi ära kasutada, edastab iltasanomat.fi.  

Psühhiaatrite sõnul on psühhopaatid kolmiku kõige viletsamad manipuleerijad, seevastu nartsissistid oskavad seda kõige paremini. Makiavellistlike joontega inimesed jäävad nende kahe vahele.

Kanada teadlased uurisid inimesi vanuses 15 – 92 eluaastat, et kas neil on kalduvus «sünge kolmiku» isikuomadustele ja nende ametivalikut.

Ilmnes, et nartsissistidele pakkusid huvi eelkõige kunstiga seotid ametid, kuid psühhopaatidele ja makiavellistidele need ei meeldinud. Psühhiaatrite arvates tõmbab nartsissiste kunsti poole nende ilu ja täiuslikkuse ihalus.

Kunsti osa on tunnete ja mõtete väljendamine ning selles on nartsissistid osavamad kui psühhopaadid ja makiavellistid.

Nartsissistidele pakuvad huvid ametialad, kus saab inimesi mõjutada ja oma tahet peale suruda, kuid kus on ka seiklusaspekt. Näiteks õpetaja, teadlane, ärimees, kuid ka seiklusaate ja mõne teadusekspeditsiooni juht.

Mida enam on inimesel makiavellistlikke omadusi, seda vähem meeldib talle töötada inimestega. Neile meeldib tegutseda üksinda ja varjatult ehk neist saaks head agendid, laborandid ja uurijad. Nad oskavad hästi gruppidesse sisse imbuda, jäädes ise tahaplaanile ja varjatuks.  

Psühhopaatidele seevastu pakub huvi loodus, bioloogia, kuid ka inseneriamet. Ka nende tegevuses peab olema seikluslik aspekt. Kõige vähem huvitab psühhopaate haridusala, teenindus ja kontoritöö.

Teadlaste sõnul saavad «sünge kolmiku» esindajad oma äärmuslikke jooni kontrolli all hoida, kui leiavad endale õige ametialase rakenduse.

Varasema uurimuse kohaselt võivad nartsissistid saada keskmisest kõrgemat palka, kas oma hea manipuleerimisoksuse või  teiste omaduste tõttu, makiavellistid samas saavad tööst suure naudingu, kuid neid ei huvita palk, vaid juhtpositsioon.

Psühhopaadid seevastu on töös kõige nõrgemad, sest nende sotsiaalsed oskused ja manipuleerimine ei ole nartsissistide ja makiavellistidega samal tasemel.

Makiavellistidel ja psühhopaatidel on raske oma tundeid väljendada ja teiste tunnetest aru saada, nartsissistid seevastu saavad nii enda kui teiste tunnetest hästi aru ja oskavad nendega edukalt manipuleerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles