Natsid tegid 3D propagandafilme?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natsid tegid 3D propagandafilme?
Natsid tegid 3D propagandafilme? Foto: blogs.warwick.ac.uk

Filmitegijad on püüdnud ideaalseid kolmemõõtmelisi filme teha juba üle 100 aasta, kuid kõik katsetused ei ole toimunud Hollywoodis.

Austraalia režissöör Philippe Mora avastas Saksa riigiarhiivis filme uurides kaks natside propagandafilmi, mis on tehtud 3Dna, kirjutab Variety.

Need kaks mustvalget filmi pärinevad 1936. aastast ja kannavad nimetust «raum film» ehk ruumiline film.

Kumbki film on pool tundi pikk. Üks filmidest, mis kannab pealkirja «Nii tõeline, et seda saab puudutada», on muusikaga ning selles on kuulda ka vorstipraadimise heli.

Teine film kannab pealkirja «Kuus neiut valmistuvad nädalalõppu veetma». Selle valmistas Saksamaa natsiajastu tähtsaim filmistuudio UFA.

«Need on 35-millimeetrised filmid, nende tegemisel oli kahe läätse ees prisma,» selgitas Mora.

Ta jätkas, et nende kahe filmi kvaliteet on väga hea.

«Natside kinnisideeks oli kõik jäädvustada, kuid samas oli iga filmitav kaader väga kontrollitud. Propagandafilmid aitasid teha poliitikat ning inimesi kontrolli all hoida,» jätkas Mora.

Austraalia režissöör uuris Saksa arhiivimaterjale oma uue natsi-Saksamaast rääkiva dokumentaalfilmi «How the Third Reich was Recorded» tarbeks. Filmitegija arvates võib neid 3D propagandafilme veelgi olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles