Miniasteroid põles Maa atmosfääris ära

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonis asteroidi sisenemisest Maa atmosfääri
Arvutijoonis asteroidi sisenemisest Maa atmosfääri Foto: spaceweather.com

Aafrikas, Sudaani kohal sisenes Maa atmosfääri väike asteroid.

Harvardi ülikooli teadlased teatasid eile, et asteroid 2008 TC3 põleb atmosfääris ära ja selle põlemist on võimalik näha Põhja-Aafrikas, edastab AP.

Astronoom Tim Spahri sõnul oli see 0,9 - 4,5 meetrise läbimõõduga asteroid nii väike, et maapinnale ei jõudnud ning kedagi ei vigastanud.

«See oli esimene kord, mil me saime asteroidi teekonda ette ennustada ning selle ärapõlemine on suurepärane vaatepilt,» lisas NASA Maa-lähedaste objektide programmi juht Donald Yeomans.

Astronoomide kinnitusel on sarnaseid objekte 5681, kuid ainult 757 neist on küllalt suured, et Maale kukkudes kahjustusi võivad tekitada.

Asteroidi 2008 TC3 märgati USAs Arizonas asuvate teleskoopide abil möödunud nädala pühapäeval. Juba esmaspäevaks oli teada, et see objekt liigub Maa suunas. Samas ei olnud astronoomidel teada, kui suur see on või millest see koosneb, kuid pärast esmaseid arvutusi oldi kindlad, et see Maale ei jõua, vaid põleb enne ära.

 «Atmosfääri sisenenud, sai sellest meteoor, mis surus enda teel olevat õhku eest, muutudes ise kuumemaks ning tekitades võimsa tulemängu,» selgitasid uurijad.

Meteoor on Maa atmosfääri sattunud meteoorkeha poolt põhjustatud valgus-, heli-, elektri- jm. nähtuste kompleks.

Astronoomidel on  selliste «ootamatute külaliste» jaoks hoiatussüsteem, mis annab tumedate ja väikeste kosmoseobjektide saabumisest teada kuus tundi varem.

«Loodame selliste juhtumite põhjalt täiustada oma teadmisi asteroidide kohta, olemaks valmis ka sellisteks juhtudeks, mil Maa atmosfääri võib siseneda midagi väga ohtlikku. Kui 2008 TC 3 oleks olnud suurem ja see oleks Maani jõudnud, siis oleks kukkumise piirkonnast tulnud elanikud evakueerida. Kuid nii väikese «külalise» puhul soovitame inimestel hoopis kohale jääda ja kosmilise ime teekonna lõppu vaadata,» laususid astronoomid.

Asteroidideks nimetatakse väikesi planeedisarnaseid taevakehi, mis tiirlevad Kepleri seadustele vastavatel orbiitidel ümber Päikese.

Asteroidid on arvatavasti aine, mis jäi üle planeetide tekkimisel umbes 4,6 miljardit aastat tagasi. Jupiteri tugev gravitatsiooniväli ei lubanud planeedialgetel korralikku planeeti moodustada. Selle asemel jäid nad igaüks omaette tiirlema. Aegade jooksul on kümneid tuhandeid väikeplaneete Marsi ja Jupiteri vahelisest asteroidide vööst välja heidetud. Seda põhjustavad asteroidide omavahelised põrked ja Jupiteri gravitatsioonilised häired.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles