Uurali narkovõõrutuskliinikus saab vaid putru ja vett

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurali narkovõõrutuskliinikus saab vaid putru ja vett
Uurali narkovõõrutuskliinikus saab vaid putru ja vett Foto: SCANPIX

Venemaal Uuralis asuvas Jekaterinburgis on narkootikumide tarbimine kohaliku organisatsiooni «Narkootikumideta linn» asejuhi Jevgeni Maljonkini sõnul saavutanud maksimumi.

Jekaterinburg on üks tähtsamaid Afganistani heroiini transiidipaiku teel Euroopasse, kirjutab Helsingin Sanomat.

Ametnike sõnul sureb igal aastal heroiini tõttu 30 000 inimest.

Vene miilits kasutab narkovastases võitluses üsna karme võtteid, kuid sama teevad ka võõrutuskliinikud ja narkovastase võitlusega tegelevad organisatsioonid.

«Narkosõltuvus ei ole haigus. Narkosõltuvus on üks amoraalsuse viise. Ainus võimalus sellega võitlemiseks, on sõltlased ühiskonnast eraldada ja katkestada nende narkootikumide tarvitamine,» lausus Maljonkin.

Organisatsiooni «Narkootikumideta linn» võõrutuskliinik Jekaterinburgi äärelinnas meenutab vanglat. Turvakaamerad on kõikjal ning keelust üleastujate jaoks on karts.

Võõrutusravile tulnud pannakse alguses 27 päevaks karantiini. Tegemist on umbes klassitoa suuruse ruumiga, kuhu on mahutatud 24 kahekordset voodit. Söögikordadel saab vaid putru ja vett, muul ajal vaadatakse õppevideoid. WCsse minemine ei ole keelatud.

Seal võõrutusravil oleva 29-aastas Paveli sõnul ei ole tal tulevikuplaane. Ta ainus eesmärk on heroiinisõltuvusest vabaneda.

Paveli sõnul tarbis ta heroiini kaheksa aastat.

«Varem seoti võõrutusnähtude ajal hullunud patsiendid voodi külge, nüüd seda enam ei tehta. Nad saavad rahustava süsti, mis nad uinutab,» lisas mees.

Heroiin ehk diatsetüülmorfiin ehk diamorfiin on poolsünteetiline opioid.

Heroiini tarbitakse pulbrina nina kaudu sissehingamisel või süstitakse heroiini lahust. Tekitab kiiresti  nii vaimse kui ka füüsilise sõltuvuse.

Heroiini tarvitamisel ilmneb eufooriline meeleolu, uimasus, ebaadekvaatsed reaktsioonid, silmapupillid kitsenevad, hingamine aeglustub ning esineb kõnehäired. Joobe taandudes tekib apaatsus või pahurus.

Umbes 90 protsenti heroiinist toodetakse Afganistanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles