Galerii! JJ-Street Baltic Session jõudis üheksandat korda finišisse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeva õhtul jõudis Nordea Kontserdimajas finišisse tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session, kus tulised tantsulahingud, tähtede lava, Metsakutsu kontsert ning ilu- ja moeshow lõpetasid terve nädala väldanud sündmused.

Üheksandat korda astusid omavahel vastamisi tantsijad 16 erinevas kategoorias, neist seitse Vogue Balli raames. Sel aastal kogunes Eestisse võistlejaid rohkem välisriikidest kui kodumaalt ning tantsijate arv ületas rekordi. Konkurents püsis tihe igas kategoorias ning kokku tuli kohtunikel otsuseid langetada rohkem kui 800 tantsija hulgast. Finaalpäevale pääsesid vaid poolfinaali ja finaali parimad, kus Eesti oli sel korral mitmes kategoorias esindatud.

Tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session 2016
Tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session 2016 Foto: Baltic Session

Poolfinaalidesse pääses kokku ligi 10 Eesti tantsijat, aga võidu tõid koju poppingu kategoorias Wave, krump kategoorias Jr Ugly Fate, vogue kids kategoorias Nicol Milan ning vogue hands performance kategoorias Liisa Liik. Märkimisväärseks võib lugeda show-kavade hulgast Eesti tantsutrupi JJ-Street Popping edasipääsemist 5 parima hulka. Gruppide rebimine oli tihe ning sel aastal valis võitja rahvahääletus. Võitjaks osutus Ungarist pärit Quantum XXL ning JJ-Street Popping pälvis Eesti parima show-kava tiitli. Lisaks tantsule jagati võidutiitleid ilupäeva Witness the Beauty võistlusel, kus valiti välja Eesti kõige futuristlikum meigikunstnik, juuksur, stilist ja kollektsioon.

Sel aastal andis Baltic Session’i laval vägeva kontserdi Metsakutsu, muusikat mängisid maailmakuulsad DJ-d ning õhtujuhiks oli teiste hulgas Rihannaga just maailmas tuuritanud Dashaun Wesley. Üllatusi jagus kogu õhtu ning tantsupõrandal keerutas hoo üles isegi sündmust pildistama tulnud tippfotograaf Little Shao. JJ-Street Baltic Session on tänaseks Euroopa üks suurimaid festivale, mis on viinud Eesti aastatega maailmakaardile ning toonud kodupubliku silme ette maailma staarid.

Tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session 2016
Tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session 2016 Foto: Baltic Session

Esmaspäevast reedeni põnev festivalitralli

Baltic Session algas nädal tagasi ning esmalt võeti ette seintepuhastusaktsioon üle kogu Eesti. Kui eelmisel aastal puhastati seinu sodimisest vaid pealinnas, siis sel aastal kogunesid aktivistid veel Tartus, Valgas, Võrus, Põlvas, Haapsalus, Viljandis, Keilas ja Kuusalus. Seintepuhastusaktsioon on viie aastaga tohutult kasvanud ning illegaalse sodimise vastu võitlemine on ühiskonnas ka laiemalt esile kerkinud. Noored puhastavad seinu, sest usuvad tõelisesse tänavakunsti ja tahavad seda sodimisest eristada. Seintepuhastusaktsiooniga käis ka sel aastal käsikäes tänavakunstisündmus Street Art Jam, mis igal aastal muudab tänavapilti kaunimaks ja huvitavamaks. Kui varem joonistati vaid Tallinnas, siis sel aastal sai valmis ka üks kunstiteos Sauel. Kunstnikud saabusid sel aastal kohale igalt poolt üle maailma nagu Kanada, Itaalia, Tšiili ja mujaltki.

Tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session 2016
Tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session 2016 Foto: Baltic Session

Kolmas Baltic Session’i festivalipäev pühendati taaskasutusele Urban Kirbuturul. Sündmusel saab igal aastal kõvasti ringi uudistada ja oma garderoobi originaalseid esemeid ja rõivaid lisada, sest Urban Kirbuturg propageerib taaskasutust. Sel aastal olid keskmes Eesti moeblogijad, kuid koha peal sai lisaks šoppamisele kohvitada, vahvleid maitsta, puulipse proovida, tutvuda Eesti kodumaiste firmadega ning maiustada tõeliselt tervislike ampsudega.

Pöörast energiat jagas Tallinnas neljas festivalipäev, kus «Tähtede Sõjast» tuttavad kangelased tuuritasid pealinna rahvarohkeimates kohtades. Darth Vaderi tegelaskujud lõbustasid pealinlasi oma eriskummaliste kostüümidega ning liikumatu robotliku olemusega. Nii mõnigi jalakäija möödus naerunäoga või oli tõeliselt positiivselt üllatunud. Suurimad fännid olid aga mõned lapsed, kes arvasid, et «Star Wars» ongi ellu ärganud.

Reedel jõudis Baltic Session juba kauaoodatud maiuspaladeni – tantsukoolitused staarkülaliste ja kuulsate tantsijatega Tallinna Ülikooli Spordiklubis. Kaheksa tunni jooksul õppisid sajad tantsijad väga palju uusi nippe ja näpunäiteid, mida suure hurraaga nüüd koju harjutama minnakse.

Tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session 2016
Tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session 2016 Foto: Baltic Session

Meeletu nädalavahetuse tipphetked

Ei läinud kaua ja kätte jõudiski 22. oktoober ehk tantsuvõistluste eelvoorud Salme Kultuurikeskuses. Hommikul kella 10-ks ulatus järjekord uksest välja ning kibekiiret sagimist oli tunda kõigil kolmel korrusel. JJ-Street Baltic Session’i eelvoorud panid proovile nii Eesti kui välisriikide tantsijad, sest võistlejate koosseis oli märgatavalt konkurentsivõimeline ning žürii koosnes oma ala professionaalidest. Samal ajal kui fuajees võistlesid tantsijad nii soolodes kui duodes, astusid laval üles show-kavad, kus vaatemängu jagus igale maitsele.

Näiteks tõi üks võistlejate grupp lavale tossumasina, kattis ennast näo- ja kehamaalingutega ning tantsis live-trummisoolo saatel mitmeid minuteid. Veel vallutas lava «ämblikmehest» inspireeritud grupp, kes lisaks pööretele, hüpetele ja trikkidele tõmbas välja helendava võrgu ning elas karakterisse maksimaalselt sisse. Kavade teemad erinesid seinast-seina, mistõttu oli otsuse tegemine raske, kuid põnev. Õhtupooliku täitis vaatemänguga Vogue Ball, mille jaoks kogu kolmas korrus oli kujundatud planeetide ja tähtedega. Kategooriad jagati taevakehade kaupa ning kõigil tuli üksteist ületada ka oma kostüümidega. Tantsupõrandal näitasid oskusi näiteks pärlitest ja kivikestest ehitatud krooniga tantsijanna ning vilkuvate tuledega ehitud päikesekostüümid. Õhtu lõpuks oli teada, kes on parimatest parimad ja astuvad üles finaalides tähtede laval.

Tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session 2016
Tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session 2016 Foto: Baltic Session

23. oktoobril kerkis Nordea Kontserdimajja lava, kus õhus hõljusid planeedid, lavale kerkis «Death Star» ning ellu ärkasid pimeduse rüütlid. Avashow tegi sel aastal Darth Vader’i kostüümiga ei keegi muu kui koos Madonnaga tuuritanud, maailma kiireimate jalgadega tantsija King Charles. Peagi täitsid lava poolfinaalid ja finaalid, kus tuli anda endast viimnegi energia. Tantsijate etteasted andsid publikule tohutult energiat ning vau-efekte jagus igal tunnil.

Finaalpäeval lisandusid tantsukategooriatele veel breigivõistlused, kus tantsijad lausa lendasid taeva ja maa vahel. Kogu show kulmineerus siis, kui toolidelt tõusid püsti žüriiliikmed ise. Sel korral ei hoidnud ennast tagasi isegi mitte õhtujuht Dashaun Wesley, kes üheaegselt mikrofoniga räppides ka tantsupõranda kuumaks küttis. Kaamera tagant hüppas põrandale veel tippfotograaf Little Shao. Tantsuvõistlustele lisas vürtsi Eesti räpitähe Metsakutsu etteaste, kus rahvas saalis sõnu juba teadis ja tuttavas rütmis kaasa õõtsus.

Tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session 2016
Tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session 2016 Foto: Baltic Session

Silmailu pakkus tantsuvõistlustele lisaks teise korruse ilupäeva Witness the Beauty show, kus tulevikku näitasid futuristlikud kollektsioonid ning meiki, soenguid ja rõivaid võis näha uudsest vaatevinklist. Auhinnatseremoonial jagus sel aastal nii õnnepisaraid kui ka rõõmuhõiskeid, mis mõnel juhul isegi võidutantsuga lõppesid.

JJ-Street Baltic Session 2016 võitjad

Streetshop ONE Hip-Hop 2 vs 2: Lil K & Jade (FRA)

House 1 vs 1: Joel (UK)

Popping 1 vs 1: Wave (EST)

Hip-Hop Kids 1 vs 1: Alexander (LAT)

Locking 1 vs 1: Akim (FIN)

Waacking 1 vs 1: Archin (RUS)

Krump 1 vs 1: Jr Ugly Fate (EST)

Ultimate Bboy 7 to Smoke: Supermihanizm (RUS)

Break Crew 5 vs 5: Too Much Underground (TUR)

New Way 1 vs 1: Alena Bonchinche (RUS)

Old Way 1 vs 1: Smetana Ninja (RUS)

Runway 1 vs 1: Smetana Ninja (RUS)

Vogue Fem 1 vs 1: Mette Linturi (FIN)

Vogue Kids Performance: 1 vs 1: Nicol Milan (EST)

Vogue Hands Performance: Liisa Liik (EST)

Swedbank Showcase: Quantum XXL (HUN)

Estonia’s best crew: JJ-Street Popping

Witness the Beauty (kõik osalevad meeskonnad Eestist)

Futuristlik meikar: Shady Beauty (Laura Taal, Rauno Aljas, Kerli Kiiler)

Futuristlik juuksur: Focus (Eva-Maria Amelin, Mari Lemet, Maris Pukk, Rene Bartels)

Futuristlik stilist: Broken Future (Birgit Tarien, Kaisa Tambek, Marleen Mõttus, Felix Visser, Krista Norak)

Futuristlikum kollektsioon ja lõplik võitja: No Glam No Future (Anna Abrossimova, Mia-Marii Tedrekull, Hulda Fiona Kukk, Lisbeth Torm, Reio Tedrekull)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles