Baumgartner unustas enne stratosfäärihüpet mainimast Red Bulli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Felix Baumgartner stratosfäärihüppel
Felix Baumgartner stratosfäärihüppel Foto: SCANPIX

Austerlasest helikopteripiloot ja ekstreemsportlane Felix Baumgartner sai maailmakuulsaks Mehhiko kohal 2012. aastal tehtud stratosfäärihüppega 39 kilomeetri kõrguselt, kuid nüüd süüdistatakse teda sponsorfirma Red Bulli mittemainimises enne hüpet.

Austria meedia ja The Locali andmetel teatas Red Bulli juht Dietrich Mateschitz Baumgartnerile, et ta vedas neid alt, kuna ei maininud nende firmat, kuigi maailma pilgud olid temale suunatud ja nemad olid rahastajad.

Baumgartner pidi vahetult enne hüpet ütlema: «See on Red Bulli maailm», kuid ta ütles: «Hakkan nüüd kodu poole liikuma».

Meediaallikate teatel ei ole veel teada, mida Red Bull lepingut rikkunud Baumgartneri suhtes ette võtab ja miks süüdistus esitati alles neli aastat pärast hüpet. Red Bull lootis, et saab stratosfäärihüppe abil end veelgi paremini reklaamida, sest hüpet vaatasid miljonid inimesed. 

Baumgartner ületas kosmosest vabalangemise helikiiruse, mis on 1235 kilomeetrit tunnis. Esmalt saadi ta kiiruseks 1342 kilomeetrit tunnis, kuid kontroll näitas, et ta kiirus oli veelgi suurem, 1357 kilomeetrit tunnis.

Baumgartner saavutas suure kiiruse väikese õhutakistuse tõttu. Kümne minuti pikkuse hüppe ajal oli ta vabalangemises neli minutit ja 22 sekundit. Ekstreemsportlase langevari avanes 1,6 kilomeetri kõrgusel maapinnast.

Red Bull investeeris stratosfäärihüppe projekti Red Bull Stratos üle 50 miljoni euro. Sündmuse jäädvustasid produktsioonifirma Red Bull Media House ja telekanal Servus TV, mis müüsid teistele kanalitele näitamisõigust, videoid ja fotosid. 

Red Bulli juht Mateschitz tegutses varem hambapastaäris, kuid siis sai aru, et energiajoogid on tulusam äri, sest need olid küll populaarsed Aasias, kuid mitte veel Euroopas.

Ta asutas Red Bulli firma, mis on väga edukas. Red Bullil on pikka aega olnud oma vormel-1 meeskond, mille insenerid said 2010. aastal vormel-1 parimate inseneride tiitli ja piloot Sebastian Vettel maailmameistritiitli. Nad kordasid sama 2011., 2012. ja 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles