Hosni Mubarak on maailma kõige rikkam inimene?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hosni Mubarak on maailma kõige rikkam inimene? Fotol protestija kandmas maski, mis koosneb Mubaraki näopildist ja vaarao Tutanhamoni surimaskist
Hosni Mubarak on maailma kõige rikkam inimene? Fotol protestija kandmas maski, mis koosneb Mubaraki näopildist ja vaarao Tutanhamoni surimaskist Foto: SCANPIX

Egiptuse võimult tõugatud presidenti Hosni Mubaraki peetakse maailma kõige rikkamaks inimeseks.

Väidetavalt ulatub Mubaraki ja ta naise varandus 70 miljardi USA dollarini, kirjutab news.com.au.

See summa asetab Mubaraki ettepoole seni maailmas kõige jõukamaks peetavast Mehhiko ärimagnaadist Carlos Slim Helust, kellele kuulub umbes 53,5 miljardit dollarit. Microsofti asutaja Bill Gatesi varandus on 53 miljardit dollarit ja ta on sellega USA rikkaim inimene.

Suurbritannia poliitikateadlase Christopher Davidsoni arvates kogusid Hosni Mubarak, ta naine ja kaks poega märkimisväärse vara paljude kasulike rahvusvaheliste tehingute abil, kuid ka Egiptuse riigi tagant varastades.

Mitmed riigid on asunud Mubaraki varasid kindlaks tegema ning plaanivad need külmutada. Šveits juba tegi seda.

Kinnitamata andmetel pani Mubarak oma varandusele aluse juba siis, kui ta oli õhujõudude ohvitser ning lõikas välisfirmade ja Egiptuse ühisprojektidest vaheltkasu.

Princetoni ülikooli poliitikateadlase Amaney Jamali arvates võis Mubarak kogu vara kaotamise riske vähendada sellega, et jaotas selle laiali maailma erinevatesse paikadesse.

«Sama on kasutanud varem ka mitmed teised Lähis-Ida diktaatorid, et nad ei kaotaks võimust tagandamisel kõike oma vara,» selgitas asjatundja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles