Kuldkala ujub endiselt Pühajärve jääkaane all

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaanika Kuusik/Valgamaalane

Laupäevane kalapüügivõistlus tõi Pühajärvele kokku 1967 huvilist, kelle hulgas oli nii algajaid kui neid, kes mitu korda osalenud.

Mõned minutid enne stardipauku loeti Vladislav Koržetsi eestvedamisel võistlusele sõnad peale, et õngitsejatele õnne tagada ja kala konksu otsa meelitada. Südapäeval kõlas avapauk ja võistlejad võisid alustada jahti Kuldkalale.

Ene Niklus, kes Kuldkala korraldustoimkonnas algusaastatest saadik tegutsenud, hoolitses kauplejate ja korralduslike ülesannete eest ning lahendas igasuguseid esilekerkivaid probleeme. Ta rääkis, et kauplema tulla soovijaid on alati palju olnud, kuid enamik neist kipub viimasel minutil kas siis ilma või muudel põhjustel ära ütlema.

«Ja seda just need, kes varem käinud pole. Üks kaupleja Viljandist on jällegi igal aastal kohal olnud ja üldse kipuvad just vanad käijad olema need, kelle peale saab loota,» märkis Niklus.

Osavõtjate arv kasvas Nikluse sõnul algusaastatel viis aastat järjest ja on nüüd viimased aastad stabiilsena püsinud. «Ilmselt on välja kujunenud kindel sõpruskond, kes siia koos pöidlahoidjatega igal aastal tuleb,» tähendas Niklus.

Auhindu jagati tänavu nii lastepüügivõistluse tublimatele, pisima kala püüdjale, kiireimatele jääaugupuurijatele ja eraldi peetud kalagrillimisvõistuse võitjale, mille korraldas Eesti Barbecue Assotsiatsioon.

Seekord oli peaauhind 6500 eurot, mille võitja selgitati kuue märgistatud kala püüdnud võistleja vahel. Peaauhinna sai Luunja mees Janek Lepik, kes peab end pigem algajaks kui kogenud kalameheks.

Meeskonnavõistluses, kus tuli püüda 23 cm pikkune särg, jõudsid eesmärgile võrdselt lähedale kolm võistkonda. Need olid Edwest Tartust, Viiksenvetäjät Soomest ning meeskond Valga Teed, kes loosi tahtel võitsid peaauhinna – nädalase kalastusreisi neljale Norrasse. Soomlased said preemiaks kalastusreisi Soome ja kolmas meeskond võitis kvaliteetset kalapüügivarustust. Eriauhinna parima kostüümi eest pani välja Valga maavalitsus.

Kauaaegse Kuldkala peakorraldaja ja praeguse MTÜ Koos Kalale juhatuse liikme Risto Vuorineni sõnul tuli idee kalapüügivõistlust Pühajärvel korraldama hakata Soomest, kus 1997. aastal toimus esmakordselt maailma suurimaks võistluseks peetav Miljoonapilkki.

Võistlusel on aastate jooksul peaauhinnana välja loositud 10 autot. Välja on püütud 56 märgistatud kala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles