Fotod: Grete Paia lahutas Liibanonis rahuvalvajate meelt

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalavahetusel andsid Liibanonis teenivatele eestlastele täismajale läinud kontserdid Grete Paia ning Sulliwanist, Jaak Ahelikust ja kaitseväe orkestri muusikutest moodustatud ansambel Misjonäärid.

«Kodust kaugel teenivatele kaitseväelastele on nii lähedaste, aga ka ühiskonna toetus tervikuna oluline ja üks viis seda toetust näidata on tuntud muusikute külastused,» ütles Eesti kontingendi ülem major Kuido Põldoja ja lisas, et kordaläinud kontserdid andsid kindlasti nii eestlastele kui ka nende Soome ja Iiri kolleegidele uut energiat viimasteks teenistusnädalateks enne koju jõudmist.

Muusikud esinesid kahel õhtul Lõuna - Liibanonis Soome Iiri ühispataljonis teenivatele Eesti, Soome ja Iiri rahuvalvajatele. Lisaks tutvusid külalised rahuvalvajate teenistuse ja varustusega ning osalesid eile koos Eesti kaitseväelastega patrullis. Täna külastasid muusikud ja Eesti kaitseväelased Ain Ebeli koolis kohalikke lapsi. 

Grete Paia lahutas Liibanonis rahuvalvajate meelt
Grete Paia lahutas Liibanonis rahuvalvajate meelt Foto: Taavi Karotamm

«Liibanonis veedetud nädal jäi selgelt liiga lühikeseks - tegemist-toimetamist oli palju ning igapäevane ajakava oli tihe. Lisaks võeti meid kõiki koheselt väga omaks ja juba esimesel päeval. Tundus, justkui oleks oma vanade sõpradega üle pika aja taas kokku saanud,» ütles Grete Paia. «Kuna ma polnud varem elukutseliste sõduritega kokku puutunud, siis ei teadnud, mida oodata. Tihti arvatakse, et militaarinimesed on väga tõsised ja kinnised, ent siin veedetud aeg tõestas mulle risti vastupidist. Meeletult kihvt oli näha, kuidas sõdurid hakkasid mõlemal kontserdil koheselt kaasa rokkima ning hiljem koos muusikutega tantsu vihtusid.»

Koos staabiohvitseridega teenib Liibanonis ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL ligi 40 Eesti kaitseväelast, kellest suurema osa moodustab rühmasuurune üksus, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni B-kompanii baasil. Eesti jalaväerühm on osa Soome-Iiri pataljonist.

Grete Paia lahutas Liibanonis rahuvalvajate meelt
Grete Paia lahutas Liibanonis rahuvalvajate meelt Foto: Taavi Karotamm

Kokku panustab UNIFILi praegu 40 riiki. Praegune üksus on järjekorras neljas eestlaste jalaväeüksus Liibanonis. Aastatel 1996-1997 teenis UNIFIL missioonil Eesti jalaväekompanii. Lisaks teenib kaks kaitseväelast Liibanonis ÜRO vaatlusmissioonil UNTSO.

Eesti jalaväerühma Estpla-21 peamine ülesanne on teha nii päevaseid kui ka öiseid patrulle, et näidata UNIFILi kohaolu ning kontrollida, et erinevad konflikti osapooled omavahel sõlmitud lepingutest kinni peaksid. Estpla-21 kaitseväelased patrullivad nii iseseisvalt kui koostöös Liibanoni relvajõududega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles