Juust muudab veini maitse paremaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Prantsusmaa maitsete ja toitumise uuringute keskuse uue uuringu kohaselt muudab veini kõrvale juustu söömine veini maitse paremaks.

Teadlased viisid veinide ja juustude katse läbi Dijonis, kus katsealustel oli maitsta neli veini, Pacherenc, Sancerre, Bourgogne ja Madiran  ning veini juurde oli neli  juustu,  Epoisses, Comté, Roquefort ja Crottin de Chavignol, edastab phy.org.

Katsealused pidid siis kirjeldama, millist domineerivat ja sekundaarset maitset nad suus ja keelel tundsid ning milline tundus veini maitse. 

Esmalt tuli maitsta veine ning kirjeldada nende omadusi ja maitset, siis tuli süüa juustu ja juua veini ning kirjeldada uuesti, milline maitse suus tekkis.

Uuring näitas, et juustu söömine enne veini joomist või kahe veinisõõmu vahele muudab veini maitse mõnusamaks, suupärasemaks ja nauditavamaks.

Kahe punase veini, Bourgogne'i ja Madirani juurde nelja eri juustu söömine tõi nende veinide marjasuse ja aroomi paremini esile. Samas magusa valge veini Pacherence`i juurde juustude söömine ei muutnud eriti veini maitset ega magusust. Kuid valge kuiva veini Sancherre´i  puhul oli juustudest mõjutatud maitseerinevus kõige tugevam.

«Uuring näitas, et juust mõjutab kas suuremal või vähemal määral veini maitset ning kõigi nelja juustu puhul oli efekt ühesugune. Kui on veini kõrvale taldrikutäis juustu, siis tõenäoliselt maitseb vein paremini. Ei ole vahet, milline juust valitakse,» teatas uuringu teinud Mara Galmarini.

Uuringu tegijate sõnul aitavad sellised uuringud paremini mõista, milliseid toite tasuks koos tarbida, et maitseelamus oleks maksimaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles