Video: suri esimese naisena Džomolungma vallutanud jaapanlanna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Junko Tabei
Junko Tabei Foto: SCANPIX

Jaapanlanna Junko Tabei oli esimene naine, kes suutis 1975. aastal vallutada maailma kõige kõrgema mäe, 8848-meetrise Džomolungma.

Seeker.com ja Jaapani meedia teatel suri Tabei möödunud laupäeval 77-aastasena Tokyost põhja jäävas Saitama haiglas, kus raviti tal kõhukelmevähki.

Tabei jääb ajalukku esimese naisena, kes jõudsi 1975. aastal maailma kõrgeimale mäele, ronides sinna kaguosas kulgeva ronimistee abil.

Lisaks Džomolungmale vallutas Tabei mägesid mitmel mandril, kaasa arvatud Tansaanias asuva Kilimandžaro, USA mäe McKinley ja Vinsoni massiivi Antarktikas, olles samas naismägironijatele teerajajaks.

Isegi pärast maailma kõige kõrgema mäe vallutamist jätkas Fukushimast pärit jaapanlanna mägironimist, lihvides oma oskusi.

«Mul ei ole soovi enam Džomolungmale ronida. Kui mul on piisavalt aega ja raha, siis eelistan vallutada neid mägesid, kus ma veel roninud ei ole,» teatas ta 2003. aasta intervjuus.

Oma viimase ronimise tegi ta selle aasta juulis Jaapanis Fuji mäele koos keskkooliõpilastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles