Video: Šoti ranniku lähedalt leiti UB-85 allveelaev, mille olevat viinud põhja «merekoletis»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Šoti ranniku juurest leiti ligi 100 aastat tagasi uppunud saksa allveelaev, mis selle kapteni Günther Krechi väite kohaselt uputas «merekoletis».

BBC teatel leiti 1918. aastal uppunud UB-85 allveelaeva vrakk sonari abil ning piltide järgi tundub Galloway ranna lähedal merepõhjas olev laev seisnud seal puutumatuna.

Briti merendusekspertide hinnangul on tegemist rohkem kui 55 meetri pikkuse allveelaevaga,  mis valmis Esimese maailmasõja ajal, 1917. aastal Saksamaal Breemeni AG Weseri laevatehases.

Selle allveelaevaga on seotud lugu, et allveelaeva ründas merekoletis ja sakslased langesid brittide kätte vangi.

Ajaloolistel andmetel sundis Briti mereväe alus HMS Coreops allveelaeva 10. aprillil 1918 pinnale tõusma ja kogu 34-liikmeline meeskond vangistati.

Allveelaeva kapten Günther Krech väitis brittidele, et neid ründas merekoletis, kellel oli suur pea, põlevad silmad ja teravad hambad, mis särasid kuuvalguses.

Kapten olevat lisanud, et allveelaev sai lahingus märgatavalt kannatada ja selle tõttu tuli neil lahkuda, et mitte koos laevaga uppuda.

Briti ajaloolase ja allaveearheoloogi Innes McCartney teatel on tal juhtunu kohta oma teooria.

«Allveelaev oli Briti laeva saabudes pinnal, kuna oli vaja teha hooldustöid. Kui meeskond nägi vaenlase laeva üritati kiiresti sukelduda, kuid see ebaõnnestus. Sakslased andsid end brittide kätte vangi,» arvab McCartney.

Ajaloolase sõnul oli Esimene maailmasõda esimene sõda, kus kasutati palju allveelaevu, samas andis selline sõjapidamisviis alust legendidele ja ebatavalistele lugudele.

McCartney arvates kadus või uppus esimese maailmasõja ajal Iiri merel kokku 12 allveelaeva, mille seas oli mõlema sõdiva poole allveelaevu.

«Nüüd leitud vraki sonaripilt näitab, et tegemist on UBIII klassi allveelaevaga. Nende seas jäi kadunuks kaks, kuulus UB-85 ja selle sõsarlaev UB-82,» lisas ajaloolane. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles