Multifuntsionaalne mees, Martin Saar esineks meelsasti Tallinna Lauluväljakul 200 000 inimese ees

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Muusikaauhinnad 2015.
Staarkunstnik Martin Saar
Eesti Muusikaauhinnad 2015. Staarkunstnik Martin Saar Foto: Mihkel Maripuu

Soome esimese eestikeelse raadiojaama Finest FM lõbus seltskond on otsustanud hommikuprogrammi käigus helistada igal hommikul ühele muusikule ja esimesena võeti koostöös GoodNews portaaliga ette Martin Saar, kes saatejuhi sõnul esiteks kunstnik ja teisena muusik, aga üleüldse multifunktsionaalne mees, kes tegeleb paljude asjadega korraga, olles ka kunstnik, laulukirjutaja ja filmilooja.

Foto: Erakogu

Telefonitoru otsa püütud Martin selgitab alustuseks, et ta teeb ikkagi korraga vaid ühte asja, muidu aga paljusid asju, ta on aastaid elanud New Yorgis, kuid hetkel on tema staap Tallinnas.

Ta teeb kunsti, maalib, joonistab, teeb ka muusikat ja bändi ning loob lugusid. Alguse on kõik saanud joonistustest ja sketšidest ning selleks on tal alati kaasas plokk, sest inspiratsioon võib tulla tänaval, metroos, kus tahes. Kunstnik paneb sageli sõnumid kirja ja kannab hiljem oma stuudios need õlivärvidega lõuendile.

Kas tema kunst on abstraktne või selgelt piiritletud?

Alustasin 2000. aastate alguses abstraktsete töödega, sellest aga jäi varsti väheks ja hakkasin maalima inimesi ja portreesid, siis hakkasin kunstis popi poole pöörduma ja üleüldse muutub minu stiil iga aastaga ja aina paremaks. Näiteks minu selle aasta «jänesestiil» aga on suuresti tingitud ühest sõbrast, kelle perekonnanimeks on Jänes.

Martin, kui laulukirjutaja

Selles osas on kahtlemata kuulsaim tema kära teinud «Bemmi kummid», mida esitati koos 42GO-ga. «See on sõpradele tehtud lugu, mis läks veidi üle võlli,» tunnistab muusik. «Enamik mu lugusid on ballaadi tüüpi.» 

Kuulus aga on ka Martin & Joosep Orchestra «Tule ja tee»

See kooslus tekkis Martini sõnul veidi rohkem kui aasta eest, mil tal oli periood, kus ta oli kõigest eemal, ta tegi lugusid ja mängis neid klaveril, aga tundis millestki puudust.

«Hakkasin oma kõrvus kuulma tšellot, sain tuttavaks Joosep Kõrvitsaga, kes seda mängiski, kõik hakkas voolama, tegime bändi ja hakkasime stuudios muusikat salvestama,» meenutab muusik. «Tule ja tee» sõnumiks aga on, et pole vaja teha pikka juttu, peab tegutsema.

Meeldejäävaim koht, kus oled esinenud?

Martin: «Mängisime suvel Eestis mere ääres pulmas, Joosep mängis kivi peal tšellot, pruutpaar abiellus ja hiljem läks tantsuks.»

Foto: Erakogu

Kus tahaksid esineda?

Martin pakub välja Tallinna Lauluväljaku, koos bändiga ja nii, et väljak oleks rahvast täis. Ta on seal mõned korrad esinenud, kuid mõistagi mitte üksi.

Millist telesaadet tahaksid juhtida?

Martin: Top Gear, kus lisaks kiiretele autodele oleks ka kunsti ja muusikat.

Mis on see X-faktor, mis peab igal lauljal olema?

Martini arvates oleks nendeks kindlasti lauluoskus ja isiklik karisma, aga üldiselt teevad tõelise muusiku paljud erinevad asjad kokku.

Kuula Joseph & Martin Orchestra lugu «Tule ja tee»!   

Kuidas meeldib?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles