Päikeselennuki meeskond käivitab drooniprojekti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bertrand Piccard (paremal) ja Andre Borschberg
Bertrand Piccard (paremal) ja Andre Borschberg Foto: SCANPIX

Päikeselennukiga Solar Impulse 2 eduka ümbermaailmalennu sooritanud Šveitsi seiklejad Andre Borschberg ja Bertrand Piccard alustasid uut projekti, milles  ei lennata enam keskkonnasäästliku lennuki, vaid mehitamata päikesedrooniga.

Plaani kohaselt tahetakse drooni abil viia kaugetesse piirkondadesse WiFi või siis koguda põllumajanduses vajaminevat informatsiooni, edastab seeker.com.

«Tegemist oleks Solar Impulse mehitamata variandiga,» teatas aviaator ja insener Borschberg eilsel pressikonverentsil Šveitsis Genfis uue projekti kohta.

Borschberg ja Piccard said maailmakuulsaks, lennates 43 000 kilomeetrit üle nelja mandri, kahe ooekani ja kolme mere, kasutamata tilkagi kütust.

Juulis lõppenud ümbermaailmalennu eesmärgiks oli tutvustada puhast kütust, milleks on päikeseenergia, kuid uues projektis tahetakse astuda samm edasi ja hakata seda kasutama igapäevaselt.

Šveitsi aviaatorite sõnul hakkab mehitamata õhusõiduk võrreldes teiste õhusõidukite, lennukite ja satelliitidega lendama võrdlemisi madalal, umbes 20 kilomeetri kõrgusel. Drooni abil saab kauged piirkonnad varustada WiFi-ga või siis kogub masin põllumajanduses ja metsanduses vajalikku infot.

Borschbergi sõnul saab Solar Impulse droon teha tööd, milleks paljud teist tüüpi lennumasinad võimelised ei ole. Piccardi teatel käivitasid nad uue projekti, jätkates samas puhaste tehnoloogiate tutvustamist kogu maailmas, et vähendada fossiilsetest kütustest tekkivat saastatust.

Solar Impulse 2 ümbermaailmalennul oli 17 etappi ning pikimal etapil juhtis lennukit Borschberg, lennates Jaapanist Nagoyast USAsse Hawaiile 118 tunniga ja läbides 8924 kilomeetrit. 

Lehekülge vaata siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles