Kersti Kaljulaid: usun ja loodan, et viie aasta pärast on Eestis tänasest rohkem mõistmist ja vähem hukkamõistu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
10 aastat presidendiametit pidanud Toomas Hendrik Ilves andis täna ameti üle Kersti Kaljulaidile.
10 aastat presidendiametit pidanud Toomas Hendrik Ilves andis täna ameti üle Kersti Kaljulaidile. Foto: Erik Prozes / Mihkel Maripuu / Liis Treimann / Tairo Lutter

Vabariigi President Kersti Kaljulaid andis täna ametivande. “Usun ja loodan, et viie aasta pärast on Eestis tänasest rohkem mõistmist ja vähem hukkamõistu. Rohkem abistamist ja vähem häbistamist. Rohkem julgust ja vähem hirme,” sõnas Vabariigi President Kersti Kaljulaid täna parlamendis riigipea ametivandele järgnenud kõnes.

Ta rõhutas, et 25 aastat tagasi taastatud Eesti Vabariik on nüüdseks 21. sajandi demokraatlik riik ning tõdes: “Selles on kõigi Eesti inimeste panust hoolimata sellest, milline on nende elukoht, eluala või elujärg.”

10 aastat presidendiametit pidanud Toomas Hendrik Ilves annab täna ameti üle Kersti Kaljulaidile.
10 aastat presidendiametit pidanud Toomas Hendrik Ilves annab täna ameti üle Kersti Kaljulaidile. Foto: Erik Prozes / Mihkel Maripuu / Liis Treimann / Tairo Lutter

“Täna sünnivad juba lapsed, kelle jaoks okupatsioon on vanavanemate mälestustes. Vaba Eesti lapselapsed. Meie asi on hoida nende laste usku Eestisse, iseendasse ja tulevikku,” lisas president Kaljulaid

Tema sõnul on meie ühiskonnas mitmepalgelised kogukonnad üha tähtsamad: “Meil on kodanikuühiskond Eesti, mida me edendame koos. Igaüks loob endale sellist Eestit, nagu tema tahab. Kokku saame meie kõikide riigi.”

Kersti Kaljulaid. / Tairo Lutter
Kersti Kaljulaid. / Tairo Lutter Foto: Erik Prozes / Mihkel Maripuu / Liis Treimann / Tairo Lutter

Riigipea tähtsustas Riigikogus ametisse astumise kõnes haridust ja ettevõtlusjulgust, mis tagavad jõukuse ja heaolu. “Enesekindlusele lisaks peame oma lastele andma hariduse. See on nende kõige tähtsam tööriist, millega nemad saavad ehitada oma lastele tuleviku,” ütles president Kaljulaid.

10 aastat presidendiametit pidanud Toomas Hendrik Ilves annab täna ameti üle Kersti Kaljulaidile.
10 aastat presidendiametit pidanud Toomas Hendrik Ilves annab täna ameti üle Kersti Kaljulaidile. Foto: Erik Prozes / Mihkel Maripuu / Liis Treimann / Tairo Lutter

Täna õhtul toimub Kadrioru kunstimuuseumis pidulik tseremoonia, kus president Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Ilves ning Vabariigi President ja Georgi-Rene Maksimovski kohtuvad Eesti Vabariigi põhiseaduslike institutsioonide esindajate, diplomaatilise korpuse ning kõrgemate riigiametnikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles