«Elavalt matmise» kursuse abil ennetatakse enesetappe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Elavalt matmise» kursuse abil ennetatakse enesetappe
«Elavalt matmise» kursuse abil ennetatakse enesetappe Foto: SCANPIX

Lõuna-Koreas kasutatakse enesetappude ennetamiseks kummalist viisi.

Pealinna Seoulis korraldatakse enesetapu plaanijatele kursusi, milles neil sõna otseses mõttes lastakse tunda elavalt matmist, kirjutab CNN.

Kursust korraldavate psühholoogide sõnul peaks see olema piisavalt šokeeriv, et inimesel elutahe tagasi tuleks.

Kursusel saab inimene igakülgselt lahata oma surmasoovi. Samuti tuleb osalejatel kirjutada hüvastijätukiri. Asjatundjate sõnul aitab ka see mõtetel selgineda.

Psühholoogide arvates ei mõista paljud enesetapu lõplikkust. Kui aga on kogetud midagi surmalähedast, võib see aidata kõike ümber hinnata ning meele vabastada enesetapumõtetest.

Üks sellel kursusel osalenu, Kim Byong-soo kirjeldas kogetut.

«Võtsin kingad jalast ja astusin enda ees olnud kirstu. Heitsin sinna pikali ja sulgesin silmad. Kuna kirst oli väljas, oli külma ilma tõttu üsna jahe. Käed ja jalad seoti kinni. Tegin vaid siis silmad lahti, kui kirstu hakati kinni naelutama. Olin seal kirstus umbes 20 minutit ja püüdsin tunnetada surma,» selgitas lõunakorealane.

Kim Byong-soo sõnul on ta viimased 15 aastat pidanud võitlust, et end mitte tappa.

Pärast seda kogemust suundus kursuslane seminariruumi, kus ta luges psühholoogidele, kursusekaaslastele ja oma perele ette hüvastijätukirja.

Kim Byong-soo sõnas pärast kursuse läbimist, et see aitas tal elutahte tagasi saada. Ta lubas nüüdsest armastada, andestada ja mitte lootust kaotada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles