Pildid: Islamiriigi poolt hävitatud Nimrudi härga näeb uuesti Roomas (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalias Roomas kuulsas Colosseumi amfiteatris näeb 3D printimistehnika abil loodud iidseid objekte, mille seas on ka äärmusrühmituse Islamiriigi poolt hävitatud Nimurdi inimpealine härg.

Colossumi näitusega tahetakse rõhutada fakti, et Islamiriik hävitab inimkonna kultuuripärandit ja selle tõttu tuleks väärtusi rohkem kaitsta, edastab The Guardian.

Näitus kannab nime «Rising From the Ashes: Ebla, Nimrud, Palmyra» (Tuhast tõustes: Ebla, Nimrud, Palmyra). Seal näeb 3D printimisega tehtud koopiat mitmest iidsest kiviobjektist, mis pärinevad Iraagist ja Süüriast.

Roomas näeb nüüd inimpealist ja tiivulist Nimrudi härga, Palmyra Baali templit ja Ebla iidse arhiivihoone ruumi.

Organiseerijate sõnul tahavad nad näitusega näidata, kui tähtis on iidse kultuuripärandi kaitse 21. sajandil, mil see on sõja, terrori  ja looduskatastroofide tõttu hävimisohus.

«Me ei saa lubada, et ikonoklasm tõstab jälle pead, Süürias ja Iraagis toimub kultuuriväärtuste hävitamine koos süütuste inimeste mõrvadega,» teatas näituse kuraator Francesco Rutelli.

Rutelli sõnul saab hävimisohus kultuuriobjektidest teha 3D tehnoloogia abil koopiad, et hävitatud või hävinevad iidsed objektid ei kaoks ajaloo prügikasti.

Sel kevadel sai näha Londonis ja nüüd saab näha New Yorgis 3D pintimistehnoloogia abil loodud Palmyra Võidukaare koopiat.

Äärmusrühmituse Islamiriik poolt toime pandud hävitustöö on UNESCO silmis sõjakuritegu, sest džihadistid on lõhkunud maailmapärandi nimekirjas olnud objekte.

Nimrud oli iidne Assüüria linn, mis asus Põhja-Iraagis, tänapäeva Mosulist 30 kilomeetri kaugusel. Tegemist oli assüürlaste impeeriumi, mille õitseng oli 900 – 612 eKr, pealinnaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles