Pildid ja video: «prügimees» kannab ühe kuu enda tekitatud prügi kaasas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameeriklasest keskkonnaaktivist kannab üks kuu enda tekitatud prügi kaasas, tahtes sellega tõstas kaaskodanike teadlikkust keskkonnaprobleemidest ja raiskamiskultuurist.

Rob Greenfield liigub oma katse «Trash Me» raames kilekottidesse pandud prügiga New Yorgis juba kaks nädalat, edastab AFP.

Keskkonnaalal töötav mees on uurinud ameeriklaste tarbimisharjumusi ja tema andmetel toodab keskmine ameeriklane päevas kaks kilogrammi prügi.

Mees sööb näiteks kiirtoite nagu pitsa, hamburgerid ja friikartulid ja joob mullijooke, ta paneb tühjad pakendid kilekottidesse, millega liigub päevas seitse tundi ringi.

«Tahan kaaskodanikud üles äratada, kuna ei saada aru, kui palju prahti tekitatakse. Viskame prahi automaatselt ära mõtlemata, kui palju seda tegelikult on. Tahtsin teada, milline on ühe kuu jooksul tekkiv prügikogus ja seega hoidsin kõik ülejäägid alles,» selgitas ameeriklane.

Ta lisas, et esmalt tahtis ta ka biojääke kaasas kanda, kuid kuna nende riknemislõhn oli «tappev», siis ta loobus sellest.

Greenfieldi sõnul on inimesed tarbimiskultuuris nii sees, et enam ei mõelda, millal ja kuidas tarbitakse ning kui palju prügi tekitatakse.

Keskkonnaaktivist on katsetanud ökoelu, elades ühe aasta Californias San Diegos katseks majas, kus puudus kraanivesi ja elekter ning oli kuivkäimla.  

Mees teeb 19. oktoobril lõppevast «Trash Me» projektist dokumentaalfilmi.

Organisatsiooni GrowNYC andmetel teitavad New Yorgi elanikud iga päev 12 000 tonni jäätmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles