Gräzin jäi tõehetkeküsimusega jänni

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Gräzin riigikogu istungisaalis.
Igor Gräzin riigikogu istungisaalis. Foto: Peeter Langovits

Eilses «Reporteris» läbis järjekordse polügraafitesti Reformierakonna nimekirjas riigikokku kandideeriv Igor Gräzin. Mitmeti tõlgendatavaid reaktsioone andis erakonna altkäemaksu küsimus.

Igor Gräzinile esitati küsimus: «Kas teate kindlalt, kas keegi teie erakonnas on andnud või vastu võtnud altkäemaksu?»

Gräzin: Jah

Hiljem korrati küsimust ja siis vastas ta eitavalt. Põhjendas vastust järgnevalt: «Praegu ma mõtlen selle all seda, et ma lihtsalt ei tea seda. Kas te teate kindlalt, et keegi on andnud? Ei tea. Point on antud juhul väga lihtne, kas on andnud või ei ole, ma ei tea seda. Kas ma saan selle eest pea pakule panna? Ei saa.»

Madis Vodja, kes on psühholoog-konsultant ja polügraafitesti läbiviija, kommenteerib järgnevalt: «Ta ei rääkinud päris tõde. Ma ei saa ütelda, mis tasemeni ta varjas seda tõde mu eest. See oli see, kui ma küsisin, et kas teate kindlalt, kas keegi teie erakonnas on andnud või vastu võtnud altkäemaksu? Sellest reaktsioonist, mis sealt tuli, võib järeldada, e ta kahtlustab kedagi, aga sellest võib ka järeldada seda, et ta teab kindlalt. Et seda edasi välja selgitada, peaksin ma tegema järgneva testi. Praegu on selle küsimusega kahtlus õhus. Muude küsimuste kohta võin ma kindlalt ütelda, et ta ei valetanud.»

Samuti arvab Gräzin, et peaministrikandidaadiks sobiks paremini keegi muu kui Ansip. Näitena pakub ta välja Jürgen Ligi ja Kristen Michali. «Kui inimene on ühes ja samas positsioonis ametis ühe ja sama infoga neli, viis või kuus aastat, siis ma arvan, et ka kõige usinam inimene mingil hetkel väsib ära, tüütab ära või läheb rutiini.»

Gräzin kahtlustab ka turukokkuleppeid kütusefirmade vahel. «Jaemüügihind ei olene kütuse maailmaturuhinnast. Igal pool läheb hind alla, aga meil läheb üles. Hindade liikumise suund on täpselt ühesugune. Kusjuures valesti ühesugune. Igal pool läheb hind alla, aga Eestis läheb üles ja igal pool. Ja siis see vahepealne mängimine ühe või teise Eesti sendi ulatuses, see on siis nähtavasti rumalatele inimestele. Selge on see, et siin taga on midagi vale.»



Igor Gräzinile esitati veel järgnevaid küsimusi:

Kas te olete hääletanud erakonna käsul südametunnistuse vastu?

Gräzin: Jah


Kas te arvate, et keegi teine sobiks paremini erakonna esimeheks kui praegune esimees?

Gräzin. Jah


Kas te peate Keskerakonna valijat arukaks?

Gräzin: Ei

Kas te olete teinud koostööd mõne võõrriigi salateenistusega?
Gräzin: Ei

Kas te olete kavatsenud erakonda vahetada?

Gräzin: Ei

Kas teie meelest on võimatu teie erakonna kõiki valimislubadusi lähiajal ellu viia?

Gräzin: Ei


Kas te olete täiskasvanuna sooritanud tahtlikult mõne kuriteo?
Gräzin: Ei

Kas te olete andnud või vastu võtnud altkäemaksu?

Gräzin: Ei

Kas te teate kindlalt mõne seaduseelnõu kohta, mida on motiveerinud mõne ärimehe annetus?

Gräzin: Ei



Sel nädalal kutsub «Reporter» poliitikuid osalema valedetektori testis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles