Venelased: 270-meetrine asteroid võib Maale jõuda 2036. aastal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelased: 270-meetrine asteroid võib Maale jõuda 2036. aastal
Venelased: 270-meetrine asteroid võib Maale jõuda 2036. aastal Foto: SCANPIX

Vene teadlaste arvates on Maale suureks ohuks 270-meetrine asteroid Apophis.

Kui see Maaga kokku põrkaks, tekiks katastroof, mille tagajärjel hukuks miljoneid inimesi, kirjutab Ria Novosti.

Asteroidi liikumise järgi ennustatakse, et see asteroid võib Maale jõuda 13. aprillil 2036. aastal.

See asteroid avastati 2004. aasta juunis. USA kosmoseagentuur NASA pidas mõnda aega seda ohuks, kuid enam mitte. NASA teadlased arvasid, et see võid Maaga kokku põrgata 2029. aastal, kuid hilisemad arvutused näitasid, et see on üsna ebatõenäoline.

Asteroid Apophis möödub Maast 2029. aasta aprillis 30 000 kilomeetri kauguselt ehk kosmilises mõõtmes üsna lähedalt.

Vene teadlaste arvutused näitasid aga, et Apophis võib Maad ohustada hoopis seitse aastat hiljem ehk 2036. aastal, mis see asteroid on Maa külgetõmbejõu mõjusfääris.

«Meie eesmärk on läbi töötada erinevaid võimalikke stsenaariume ja jätkata Apophise teekonna jälgimist,» lausus Peterburi ülikooli astronoom Leonid Sokolov.

Sokolovi sõnul on võimalus, et Apophis Maaga kokku põrkab olemas, kuid siiani üsna väike. Oletatakse, et teel Maa suunas laguneb see asteroid väiksemateks osakesteks, mis võivad Maa atmosfääri jõuda, kuid ei ole ohuks.

Erinevate riikide uurijad suhtuvad asteroidiohtu tõsiselt. NASA on varem teatanud, et neil on asteroidiohu jaoks plaan, mis näeb ette mehitamata kosmoselaeva väljasaatmist asteroidi kursi muutmiseks.

Venelaste esitatud daatumid ei ole uued, kuid esmakordselt kajastasid neid mitmed rahvusvahelised väljaanded.

«Põhimõtteliselt on venelastel õigus. On olemas oht, et Apophis põrkab Maaga kokku 2036. aastal. Kuid see on üks 250 000 vastu,» selgitas NASA teadlane Donald Yeomans.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles