Video: kaks karmi koolikiusamise juhtumit Prantsusmaalt, millest ühe põhjalt valmis film

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Prantsuse meedia kajastas laialt kahte seal aset leidnud koolikiusamise juhtumit, milles kiusatud võtsid endalt elu.

Lille´ist pärit 17-aastane Emilie õppis hästi, kuid ta ei olnud polulaarne ja vältis avalikke üritusi, eelistades oma silmaringi raamatute abil laiendada, edastab BBC.

Väljaanne La Voix du Nord avaldas sel nädalal Emilie päeviku, millest paljastub ta karm elu ja julmad kiusamisjuhtumid. Emilie tappis end selle aasta jaanuaris hüpates kodumaja aknast alla.

«Üritan mitte jääda kiusajatele jalgu, sest mind rebitakse juustest ja minu peale sülitatakse. Sulgen oma kõrvad solvangutele, pean oma asjadel pidevalt silma peal hoidma. Ma ei taha, et vanemad teaksid, mida ma läbi elama pean,» seisis päevikus.

Emilie vanemad üritasid tütart aidata, võttes ta koduõppele. Hiljem õppis tüdruk veel mitmes koolis, kuid varasematest koolidest jõudis tema kohta negatiivne info järele ja teda hakati uuesti kiusama.

Vanemate sõnul langes nende tütar depressiooni ja selle tõttu võis ta lõpuks endalt elu võtta.

Teine juhtum on 13-aastasest Marion Fraisse´st, kes kolm aastat tagasi tegi koolikiusamise tõttu enesetapu. Marioni loost valmis Prantsusmaal 1,5-tunnine film, mida 27.septembril näitas Prantsuse telekanal France 3. 

Film kannab pealkirja «Marion, 13 ans pour toujours» (Marion: alati 13-aastane) ja selles näidatakse, kuidas koolikiusamisjuhtmid võivad alguse saada. Esmalt on need õhkõrnad, kuid ajapikku muutuvad aina julmemaks, viies ohvri enesetapuni.

Filmis mängib Marioni ema tuntud Prantuse näitlejanna Julie Gayet, kelle sõnul näidatakse filmis juhtunut nii Marioni kui tema ema vaatevinklist.

Marioni lugu põhineb ta ema Nora Fraisse kirjutatud raamatul, mille aluseks on pärast tüdruku surma leitud kirjad.

Pärast Marioni juhtumist tehtud filmi nägemist lahvatas sotsiaalmedias diskussioon koolikiusamise teemal ja paljud kritiseerisid, et miks ei suudeta seda probleemi lahendada. Mitmed pidasid Marioni juhtumit, mitte enesetapuks, vaid mõrvaks.  

Prantsuse haridusametnike teatel leiab sela aasta aset umbes 700 000 koolikiusamise juhtumit.

2014. aastal kehtestati Prantsusmaal seadus, mis keelab koolikiusamise ja käivitati telefoniteenus, millele koolikiusatud saavad helistada.

Läänemaailmas on koolikiusamine seni suur probleem, mille tõttu paljude hariduse saamine ja elu on katkenud.

ÜRO lasteorganisatsioon UNICEF avaldas kaks aastat tagasi raporti, mille kohaselt on koolikiusamine ülemaailmne probleem, mida võib leida nii arenenud riikides kui arengumaades.

Lastel, keda kiusatakse, tekivad ärevushäired, depressioon ja enesetapumõtted. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles