Poolakad käisid koonduslaagris «kulda kaevamas»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Treblinka koonduslaagris haudu avavatest poolakatest
Foto Treblinka koonduslaagris haudu avavatest poolakatest Foto: SCANPIX

Poola kirjastus Znak plaanib vastuseisust hoolimata avaldada raamatu, milles väidetakse, et poolakad said juutide kannatusest kasu.

Raamatu «Golden Harvest» (Hea saak) autoriteks on Jan Tomasz Gross ja ta abikaasa Irena Grudzinska-Gross, kirjutab AP.

Raamatu autorite väitel teenisid Poola maapiirkondade elanikud lisaraha sellega, et rüüstasid ja röövisid tapetud juutide haudu ning otsisid tasu lootuses end peitnud juute.

Jan Grossi sõnul sai ta idee see raama kirjutada fotost, millel on näha poolakaid pärast Teist maailmasõda Treblinka koonduslaagri alal haudu lahti kaevamas ja inimjäänuseid sorteerimas.

Gross lisas, et fotol olevad inimesed otsisid haudadest väärisasju ja kulda, mida juudid kandsid endaga kaasas ning suutsid natside eest peita.

Treblinkas hukkus umbes 800 000 juuti.

Kirjastus Znak annab selle raamatu märtsis välja poolakeelsena ja oktoobris inglisekeelsena.

Jan Gross sündis 1947. aastal Poolas Varssavis, kuid 1969. aastal emigreerus USAsse. Ta on pikka aega uurinud poolakate suhtumist holokausti ja juutidesse natside poolt okupeeritud Poolas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles