Lauljanna Airi Vipulkumar Kansar: muusika on üks meelelistest naudingutest

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airi Vipulkumar Kansar
Airi Vipulkumar Kansar Foto: Erakogu

16. oktoobril esineb oma Euroopa turnee raames Tallinnas Nordea Kontserdimajas maailmakuulus Ameerika mantramuusik Snatam Kaur, lauldes vanu ja võimsaid mantraid. Möödunud reedel aga toimus Taevas ja Maa keskuse Kristalltemplis tema videokonverentsi ühisvaatamine, kus vestlesime Eesti lauljanna Airi Vipulkumar Kansariga. 

Mis on sinu  jaoks mantra ja väelaul?

Mõlemad on ju tegelikult meele väljendused. Mantra on väelaulust natuke erinev selle poolest, et see on konkreetne lause, mida korratakse. Sõna mantra tuleb algselt sanskriti keelest ja sanskritikeelsetest silpidest koosnevate mantratega pöördutakse universaalse kõrgema jõu või erinevate jumalate poole erinevate palvete ja soovidega. Nendel silpidel olevat juba iseenesest võimas toime. Igal rahval on läbi aegade olemas oma väelaulud. Mantra seostub hinduismiga, kuid meil on ju omad regilaulud, mis on natuke maisemad, aga läbi aegade on samuti  meil lauldud selleks, et saada vihma või päikest. Väelaulus korrataksegi mingit soovi, näiteks tervendamise juures, et oleks mõjuvam. Tänapäeval võime aga mantraks nimetada ka sellise lause kordamist, nagu näiteks: «Mul tuleb täna hea päev.» 

Kas te Snatam Kauri laule ka kuulate?

Snatam Kauri avastasin läbi Facebooki, kus sattusin peale videole, mida keegi oli jaganud oma ajajoonele. Jäin seda laulu kuulama, sest lauljataril on ilus hääl, see mõjub ingellikult ja rahustavalt.....selline harmoonia kogum. Seepärast olen Snatam Kauri laulusid ikka ja jälle Youtube`ist üles otsinud.

Tavaline inimene ei tee vahet väelaulu ja mantra vahel. Millest peaks juhinduma, et kas kuulan ära ja vaatan, kas ta pakub midagi, või ongi see inimestele, kes juba otsivad midagi?

Ma arvan, et see on sisetunde asi, kuidas kellelegi miski isiklikult mõjub. Mina olen keevavereline tüüp, mind sellised asjad rahustavad, ükskõik, mis keeles need on. Ma ei pea detailidest aru saama, mulle meeldib see hääl ja muusika, kogu see energia, mis sealt tuleb, ja ma tunnen, kuidas tekib lõõgastus, see on nii mõnus tunne. Sel põhjusel ma hakkasingi tegelikult mantraid kuulama, neid leiab Youtubest palju ja vastavalt igale maitsele või usundile. Selline muusika mõjub hästi, see on omaette teraapia. Tekitab sellise erilise aura enda ümber.

Inimestele võiks soovitada kuulata rohkem sellist südamehäält?

Jah, just südamehäält peabki kuulama!  Kui ongi paha tuju, miski on rikkunud hea päeva, siis kõige lihtsam  panna selline muusika mängima,  sa tunned, kuidas kõik muutub sinu ümber ja sees. Sellepärast ma soovitangi avada Youtube ja leida enda jaoks need õiged muusikapalad üles. Snatam Kauri enda hääl on juba selline, mis mõjub pehmelt ja mõnusalt. Nagu ema pai, isetu, hooliv ja kaastundlik, armastusega täidetud.

On tema loomingus mingi lugu, mis teile eriti meeldib ja miks just see?

Kõige kummalisem on see, et ma ei tea hetkel selle loo nime, aga kui ma seda kuulen, tunnen ta kohe ära. See oli esimene laul, mida ma kuulsin, ja ma ei teadnud, mis see on ja kes laulab. Mul mees ka kuulas seda, laul oli ilus ja jäi mind kummitama. Snatam Kaur  laulab sikhide väelaule, on ju üldse sikhismi järgija ja  laulab nende ideaalidest ning sikhismi filosoofia ja õpetuste  põhjal. Konkreetse lauluga jäigi mulle meelde, et see on nii armas. Tuli meelde — «Mul mantra»! 

Millist muusikat sa veel kuulad, kui Youtube lahti teed?

Ma kuulangi mantraid ja mitte ainult Snatam Kauri omi, vaid ka India ja Tiibeti omasid. Või hoopis näiteks sufide väelaule. Ma otsingi midagi meeldivat ja kui leian, siis panen endale taustaks, kui millegagi tegelen. Üks budistlik Tiibeti mantra, Bekandze, oli see, mis mulle hiljuti meeldima hakkas. Sõnade tähendust ma täpselt ei tea, aga tunne, mis kuulates tekib, on lihtsalt võrratu! Justkui mingi muu dimensioon tekiks mu ümber! 

On sulle rokk ka meeldinud?

Oi, rokk meeldib mulle tänaseni, see olengi mina ise. Minu natuur täpsemalt, mässuline ja põrguline. Artistina on ju muusika minu väljendusvormiks, ma kargan ja müristan laval nagu välk, ja siis ongi mõnus koju jõudes kuulata taas midagi sellist, mis mind maha jahutab või rahustab. Rokki ma väga kuulata ei saa, siis lähen käima ja tahan kohe midagi tegema hakata.

Airi Vipulkumar Kansar
Airi Vipulkumar Kansar Foto: Erakogu

Kas iga muusika kohta võib öelda, et tal on tervendav mõju — miks me üldse muusikat vajame?

Muusika on üks meelelistest naudingutest. Miks me siiani üldse sünnime — me ju naudime ning üldse kogeme läbi meelte! Unes me ei naudi füüsiliselt, meil pole seal närve ja lihaseid, aga olles luust ja lihast, on meil meeled, läbi mille oleme võimelised kogema. Muusika on midagi, mida me kogeme läbi oma kuulmismeele. Erineval muusikal on erinev  mõju, on ka depressiivset muusikat,  mis võib inimest, teatud meeleolus lausa enesetapuni viia.  Muusika kuulamine  on ju samuti üks võimalikest toitumisviisidest ja kui sellest teadlikuks saada, siis tuleb ka teadmine, kuidas toituda läbi muusika ning millist mõju sellest enda jaoks ammutada. Sellest tulenevalt muutuvad ka muusikalised eelistused. 

Võib-olla mõni soovitus ka. Võtame kolm emotsiooni: tahan head energiat, pulbitsevat tunnet, võitmatut olemist - milline oleks laul, mida kuulata, mis annaks powerit, rokitunnet?

Neid on palju. Näiteks Steppenwolfi «Born To Be Wild», Europe «Final Countdown», AC/DC «Thunder Strike», Freddie Mercury «We Are The Champions»... neid on palju, mis tekitavad sellise «powerful»-tunde või rahvakeeli siis «tõmbavad käima».

Kui aga romantilist tunnet tahaks tunda?

Romantika puhul võib valida, kas on soov luua kirglikku või sellist salapärast meeleolu. Tooksin siis ka mõned valikud välja — Ravel «Bolero», Sandra «Secret Land», Tito y Tarantula «After Dark», Dusty Springfield «Son of the Preacherman», Jane Birkin & Serge Gainsbourg «Je T'Aime... Moi Non Plus».

Ja kui on rahuseisundi ootust, hinges midagi, mida tahaks jagada ainult iseendaga, kui tahaks rahu, mis on maisest kõrgemal?

Moby «Porcelain», Enigma «Adiemus», Deva Premal «Gayatri Mantra» ja üldse palju mantraid, ka Snatam Kauri «Mul Mantra».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles