Video: millist häält tegi jäämees Ötzi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämees Ötzi rekonstruktsioon
Jäämees Ötzi rekonstruktsioon Foto: SCANPIX

Itaalia Bolzano muumiate ja jäämehe uurimisinstituudi teadlased rekonstrueerisid 5300 aasta tagasi elanud jäämehe Ötzi hääle, lähtudes hääle andmisel anatoomiast, itaalia keelest ja sellest, milline võis keelekasutus olla kiviajal.

Ötzi häält tutvustati 21. septembril, kui möödus 25 aastat jäämehe muumia leidmisest Alpidest Lõuna-Tiroolist Ötztalist, edastab seeker.com.

Videol hääldab Ötzi ainult täishäälikuid, kuulda on madalat mehehäält.

«Me ei kinnita, et just selline võis olla jäämehe hääl, kuna meil puudub selle muumia kohta palju informatsiooni. Samas võis ta hääl selline olla, sest sellele viitab ta näokuju ja suu, kõriosa ja häälepaelte pikkus. Lisauuringud peaksid andma selgema pildi,» lausus uuringus osalenud Bolzano haigla üks arstiteadlasi Rolando Füstös.

Füstos koos koleegi Francesco Avanzini ning veel mitme biomeditsiini eksperdiga tegid jäämehele kompuutertomograafilise uuringu, milles uuriti ta suud ja kõri ning häälepaelu. Selle põhjalt loodi iidse mehe kõrimudel, häälepaelad ja häälekulgla.

«Pidime ületama raskusi, kuna jäämehe käsi katab kõriosa. Tegemist oli seega ebamugavusega. Uurimisel ilmnes, et mehel oli keeleluu osaliselt hävinud ja paigast,» selgitas Avanzini.

Kuid spetsiaalse arvutiprogrammi abil oli võimalik Ötzi käsi eemale nihutada, ta kolju püstiasendisse panna, ülemised lülisamba lülid taastada ja häälekulgla uuesti luua, saades täiusliku pea koos suu ja kõriosaga, millest ei puudunud häälepaelad. Arvesse oli võetud ka kudedede ja keelepaelte paksust.

Ötzi hääle taasloomisel tuli teadlastel toetuda skaneeringule, arvutiprogrammile ja sellele, kuidas häälepaelad töötavad. Samuti võeti arvesse jäämehe võrdlemisi suurt pead ja saledat keha.

Teadlaste arvates oli jäämehe hääle võnkesagedus 100 – 150 hertsi, mis on tavaline mehehääle võnkesagedus.  

Muumiateinstituudi juhi Albert Zinki sõnul näitas Ötzile hääle andmine jäämeest uuest küljest ja see võib aidata tulevikus tehtavaid uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles