Hispaania vasakpoolsed nõuavad Barcelona Kolumbuse kuju eemaldamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christoph Kolumbuse kuju Barcelonas
Christoph Kolumbuse kuju Barcelonas Foto: SCANPIX

Hispaanias Barcelonas nõuavad vasakpoolsed poliitikud maadeavastaja Christoph Kolumbuse kuju eemaldamist, kuna nende arvates ei ole sobiv ülistada koloniaalaega.

60 meetri kõrgune pronkskuju on Barcelonas olnud alates 1888. aastast, edastab The Guardian.

Kuju jalamil on viited, et Kolumbuse mereretkede rajastajateks ja patroonideks olid Hispaania kuingas Ferdinand ja kuninganna Isabella.

Kolm Barcelona linnanõukogu liiget, kes kuuluvad katalaanide kapitalismivastasesse parteisse, esitasid avalduse, milles nad kutsuvad üles Itaalia päritolu seikleja kuju eemaldama, kuna see ülistab Uue Maailma anastamist ja süvendab arusaama, et Kolumbus oli suur ajalooline isik.

Vasakpoolsed on arvamusel, et Kolumbuse kuju viitab samas Põhja-ja Lõuna-Ameerikas koloniaalajastul tekkinud ja seni alles olevatele probleemidele nagu valgenahaliste ülemvõim, rassiline diskrimineerimine ja pärismaalaste allasurumine.

Lisaks Kolumbuse kuju eemaldamisele nõuavad Hispaania vasakpoolsed veel orjakaupmehe, markii Comillase, Antonio López y Lópezi kuju mahavõtmist, kuna see kuju viitab orjakaubandusele ja orjade julmale kohtlemisele.

Veel soovivad kriitikud, et Hispaania rahvuspüha, mis on 12. oktoobril ja millega tähistatakse Kolumbuse jõudmist Põhja-Ameerikasse, muudetaks tavaliseks tööpäevaks.

«See kuupäev ei tähista ainult kolonialismi ja imperialismi, vaid ka vallutajate-konkistadooride poolt toime pandud pärismaalaste genotsiidi. Hispaanlased ei peaks olema uhked selle üle, et nad on olnud anastajad ja tapjad,» selgitasid vasakpoolsed.

Möödunud aastal teatas Barcelona linnapea Ada Colau, et Hispaania ei peaks tähistama indiaanlaste genotsiidi sõjaväeparaadiga. Cadizi linnapea José María González lisas, et Kolumbus ega Hispaania monarhid ei avastanud Ameerikat, vaid tegemist julmade vallutusretkedega, mida tehti jumala nimel ja katoliku kiriku heakskiidul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles