Marek Sadam valijameestele ja riigikogule: miks te enda tööd ei tee? Ja miks siis õpetaja, ettevõtja või klienditeenindaja peaks?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Super Hot Cosmos Blues Band - plaadiesitlus NO 99`s.
Marek sadam ja Sandra Sersant
Super Hot Cosmos Blues Band - plaadiesitlus NO 99`s. Marek sadam ja Sandra Sersant Foto: Tiit Mõtus

Muusik Marek Sadam võrdleb presidendi valimise valijameeste tööd õpetaja ja ettevõtja ametiga ning avaldas oma sügavat pettumust sotsiaalmeedias.

«Õpetaja ärkab vara hommikul ja läheb kooli, et haridus oleks korralikult antud. Ettevõtja, vastutab ja teeb kõik selleks, et töötajatel oleks piisavalt head tingimused ning maksud makstud ning arvestab ja plaanib tulevikku. Tuletõrjuja, politseinik, arst, nad kõik on valmis appi kiirustama kui abi vajame. Ja nii iga inimene ja kodanik, kes ausalt oma tööd teeb. Seda ootab neilt riik, seda ootab neilt valitsus. Kui eksid, vaadatakse viltu. Kui maksudega raskused, heidetakse ette,» käis staar Facebookis välja huvitava võrdluse.

Sadam avaldas Facebookis soovi, et velijamehed ja riigikogu liikmed seletaksid talle ära, kuidas sai nii juhtuda, et nad oma tööd teha ei suutnud.

«Ma kahtlustan, et kuigi räägitakse, et Teie töö on kohutavalt raske, siis toimuvad ilmselt eesriide varjus samad lood. Palju töid, milles Te ei suuda kokku leppida, sest omakasu ja võimuintriigid nõuavad oma. Miks Te enda tööd ei tee? Ja miks siis õpetaja või ettevõtja või klienditeenindaja peaks? Ma olen Teist mitmeid aidanud, mõned kasutanud mu lauseid. Olen pettunud. Osad väidavad, et kardavad, osad, et intriigid, osad, et see on nii palju keerulisem kui tavakodanik aru saab. Kuulge vaadake nüüd peeglisse. Need vabandused ei loe. Vähemalt mulle. Mind õpetati, et kui töö on vaja teha, siis tuleb teha. Võimalikult hästi. Ja kui vaja jõuda konsensusele, siis on see alati võimalik, vähemalt tarkade inimeste puhul. Kui just polegi vaid suure nukumeistri nukud,» analüüsib mees.

Hoolimata sellest, et riigikokku valib rahvas oma esindajad, leiab Sadam, et rahvale ei taheta otsustamist presidendi valimises anda. «Kuigi exelitabelites kiitleme Eesti kõrge haridustaseme poolest, siis kui puudutame rahva valimisvõimekust, on rahvas loll. Nii ju öeldakse, see pole ju saladus.»

«Kogu jutu tuum, miks see mulle haiget teeb, on aga see, et seda ei peaks Teile rääkima mina, täiesti tavaline inimene, vaid see institutsioon, keda Te valida ei suuda. Minu jaoks on hea president kaalukeel, erakonna ülene ja armastab Eestit, hoides seda endas, Eestis ja väljaspool. Mitte koomik,» kirjeldas muusik lõpetuseks inimest, kes võiks olla president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles