Eksperdid uurivad: viljaringid – mõistatus läbi sajandite

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljaring
Viljaring Foto: SCANPIX

Sel kolmapäeval, 28. septembril kell 17.00 toimub Teadlaste Öö Festivali raames Tartu teaduskeskuses AHHAA Raadio 2 saate «Hallo, Kosmos!» avalik salvestus, kus erinevatest oma ala ekspertidest koosnev paneel uurib viljaringide mõistatust.

Erinevate maade, valdavalt küll Lõuna-Inglismaa viljapõldudel esinevad geomeetrilised kujundid on muutunud omalaadseks väljakutseks. Tänaseni pole paljastatud nende tegijaid, pole karistatud kahjutekitajaid, pole pädevalt kummutatud müstilisi fantaasiaid nende nähtuste ümber. Neljakümne aasta jooksul on selle maastiku-graffiti meisterlikkus kasvanud ja nähtus on muutunud maastikuarhitektoonika esteetiliseks osaks. See nähtus omab loodusteaduslikke, bioloogilisi, geoloogilisi, esteetilisi, õiguslikke, müstilisi, religioosseid ja filosoofilisi aspekte.

«Viljaringide mõistatus on huvipakkuv pea igale inimesele ja kohustav erialaekspertidele, niisiis püüame kokku kutsuda erinevate aspektide arutlemiseks mõtteliidreid, et kolleegide ja paljude huvilistega saladusele läheneda,» sõnas sündmust salvestava raadiosaate «Hallo, Kosmos!» autor Ingrid Peek, kes juhib ekspertide arutelu.

Viljaringide teemalisse arutelupaneelile oodatakse lisaks linnakodanikele ja õpilastele mõtteliidreid erinevatest eluvaldkondadest:

Füüsikud Jaak Kikas ja Taavi Vaikjärv

Religiooniteadlane Toomas Erikson

Ufoloog Igor Volke

Semiootik Mihkel Kunnus

Folklorist Kristel Kivari

Bioloog-botaanik Sirti Saar

Etnograaf Ahto Kaasik

Ruumikujundaja ja tööstusdisainer Aleksander Jakovlev

Ürituse alguses vaadatakse filmi 2016. aasta Inglismaa viljaringidest, mis saab olema visuaalseks põhjaks järgnevale arutelule. Paneeli toetab Tartu teaduskeskus Ahhaa, salvestavad Raadio 2 saade «Hallo, Kosmos!» ja Tallinna TV saade «Taevariik UFOdega».

Sündmus Facebookis: facebook.com/events/1696763043978276/

Küberkosmos: hallokosmos.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles