Joogaõpetaja Karolin Tsarski: Snatam Kauri mantramuusika on üks ja ainus asi, mis alati 100% toimib

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karolin Tsarski
Karolin Tsarski Foto: MediaMarketing

Möödunud reedel korraldas rahvusvaheliselt tunnustatud mantralaulik Snatam Kaur Facebookis videokonverentsi, et enne oma 16. oktoobril Tallinnas toimuvat kontserti selgitada, miks ta oma Euroopa-turnee ette võtab. Joogaõpetaja Karolin Tsarski on üks neist, kes sellisele põnevale laiv-vestlusele Taevas ja Maa keskuse Kristallitemplis kaasa aitas ja oma eelnevast arusaamast rääkima soostus.

Te teete midagi, mida Eestis ei ole kunagi tehtud?

Sellisel kujul tõepoolest ei ole. Snatam Kaur räägib just Eesti publiku algatuse ja soovi tõttu nii Eesti kui kogu Euroopa turnee publikuga oma tulevasest kontsertuurist. Tema tuuri suuremaks eesmärgiks on toetada Euroopa hetkeolukorda. Kuna Euroopas on praegu palju konflikte, terrorirünnakuid, põgenikeprobleem ja palju vaenulikkust, siis ta selgitab kuidas mantrate laulmine ja muusika negatiivsust lahustada saab. Ta kutsub inimesi kontserdil osalema ja nii ka ise panustama, et ühiskond terveneks. Väline konflikt peegeldab meis igaühes olevat sisemist konflikti ning mida rohkem inimesi liigub sisemise tasakaaluni endas, seda rohkem hakkab see ka ühiskonnas peegelduma. See kontsert ei ole lihtsalt järjekordne muusikaline elamus, vaid võimalus kogeda just sügavat sisemist tasakaalutunnet endas, milleni Snatam Kauri lauldud mantrad viivad. Lisaks mõjub suur ühismantrate laulmine ka laiemalt ümbritsevale keskkonnale, selle kohta on isegi teaduslikke uuringuid tehtud, kui suur grupp inimesi mantraid kasutades mediteerib vähenevad konfliktid selles piirkonnas.

Tema kontsert on peaaegu välja müüdud ja tema laulud on kuidagi ka Eesti publiku hingeni jõudnud. Kas need huvilised on kõik vanad tuttavad või on ka uut publikut uue energiaga tulemas?

On neid, kes on teda aastaid kuulanud ja on vaimustuses, et ta tuleb Eestisse. Olen saanud kirju ka Soome fännidelt, kes on nii tänulikud, et saavad ta kontserdile Eestisse tulla ja Lätist, kust on bussid tellitud, et kontserdile kohale sõita. Samas on ka uusi inimesi, kes on mulle kirjutanud, et ei teadnud tast midagi, aga nüüd sain infot ja kuulasin, et ma ei ole selliste sündmustel  julgenud käia, aga kuulan ja see on ilus, ostsin pileti ja tulen kindlasti. Youtubes saab kuulata, kas see muusika kõnetab.

Mida on tema muusika sulle andnud? Miks just tema ja mitte keegi teine?

Ma avastasin ta Youtubes ja juba kaheksa aastat on Snatam Kauri muusika olnud mulle üks kindel valem, et kui mul on mingi stress, pinge, midagi rasket elus ja ma mõtlen, kuidas situatsioonist välja tulla, siis üks ja ainus asi, mis alati 100% toimib, on see, et panen tema laulu peale ja kõik lihtsalt tasakaalustub. Ükski teine muusik või laulja ei mõju niimoodi. Olen õppinud igasuguseid joogatehnikaid ja erinevaid asju ja tean, et üks valem, mis alati mõjub, on tema laul. See lihtsalt on niimoodi.

Oled vaimse maailmaga seotud inimene. Selgita skeptikule, kuidas saab mantra alati maha rahustada?

Ma olen hakanud lugema ka teooriat, et mis seal taga on. See on täiesti teaduslik teooria, kuidas nende mantrate väljaütlemisega koputab keel nagu morse kood suulaele, mis saadab signaali käbinäärmele, mis omakorda saadab signaali kehale, mis lükkab käima tervendavad ja tasakaalustavad protsessid. Lisaks mõjuvad mantrad puhastavalt ja sügavalt alateadvusele, tõmmates sealt välja viha, negatiivsuse leina. Selle kohta tuleb aina rohkem teaduslikke uuringuid. Dalai Lama on öelnud, et kui teadus suudab tõestada, et budismi filosoofias on midagi valesti, tuleb budismi muuta. Julgeksin sama öelda ka teiste iidsete vaimsete traditsioonide kohta nagu mantrate laulmine. Kui teadus neid teemasi uurima hakkab siis alati jõutakse samale järeldusele, ma ei ole veel kuulnud ühestki uuringust, mis tõestaks kuidagi vastupidist.

Aga ma ei vaevaks inimesi teadusliku teooriaga, pange vaid muusika käima, kuulake ja kogege, kas toimib. Kui ei toimi, siis ma ei väidagi, et kõigile on üks ja ainus tee, igaühele ikka oma, aga väga paljudele inimestele see muusika tõesti mõjub ja ma soovitan seda vähemalt kord elus kogeda. Snatam Kaur tuleb Eestisse esmakordselt ning otse kontsert on kordades võimsam kui arvutist kuulates, seega soovitan sellest kogemusest tõesti osa saada.

Piletid hinnaga 28-45 eurot on Snatam Kauri 16. oktoobril Tallinna Nordea Kontserdimajas toimuvale kontserdile müügil Piletilevis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles