Briti teadlase väitel leiutas ta joogi, mis paneb purju, kuid ei tekita pohmelli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ühendkuningriigis Londonis asuva Imperial College teadlase väite kohaselt leiutas ta  sünteetilise alkoholi, mis tekitab küll purjus oleku, kuid järgmisel päeval ei teki pohmelli.

Teadlase David Nutti teatel koosneb jook erinevatest laboratooriumis kokku segatud ainetest ja kannab nimetust alcosynth, edastab The Independent.

Nutti väite kohaselt tegi ta 2013. aastal kindlaks, milliseid aju osi alkohol mõjutab, kui inimene purju jääb. Just sellest ta lähtus, kui hakkas otsima aineid, millest saaks luua pohmellivaba joogi.

Nutt teatel tahab ta saada patenti kümnetele alcosynth ainetele ning kahte tema loodud ainet testitakse, et neid saaks tööstuslikult tootma hakata.

Inglase arvates saavad alcosynth ainetest koosnevad joogid populaarseks juba 2050. aasta paiku ning tavapärase alkoholi tarbimine väheneb märgatavalt.

Nutt on katsetanud erinevate laboris loodud jookidega alates 2010. aastast, kuid nüüd on esimene kord, mil ta leidis õige «võtme».  Alcosynth ainete mõju kestab paar tundi nagu tavalise alkoholi puhul, kuid ei teki jääknähte, mis kurnavad organismi. 

Esimestes jookides oli bensodiasepiine, kuid neid saab liigitada narkootikumide alla ja selle tõttu ta loobus neist.

«Ühe enam inimesi, kaasa arvatud noored, elistavad organismi vähe kahjustavaid või üldse mittekahjustavaid jooke. Arvan, et 2050. aastaks on alkoholitööstus raskustes, sest eelistatakse neid jooke, mis küll uimastavad, kuid ei tekita tervisehädasid,» nentis teadlane.

Nutt töötas varem Briti tervishoiuministeeriumis narkootiliste ja joovastavate ainete eksperdina, kuid ta vallandati sealt 2009, kuna väitis, et ecstasy  tarbimine on ohutum kui hobusega ratsutamine.

Samas on neid teadlasi, kes Nutti leiutises kahtlevad, sest teadlane ei avaldanud joogi täpseid koostisaineid. Ka varem on mitmed uurijad välja pakkunud alkoholi nime all jooke, mis olevat ohutud, kuid lõpuni ei olevat suudetud seda tõestada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles